Behandelingen.

05-02-2014 19:30
 

Indien een speekselkliertumor goedaardig is kan het zo zijn dat er afgewacht wordt.


U blijft dan steeds onder controle van de specialist. Het kan ook zo zijn dat het juist raadzaam is te opereren. Dit zal steeds in goed overleg met u worden besloten.

Indien een speekselkliertumor kwaadaardig (kanker) is zal de behandelkeuze worden bepaald door het soort en de grootte van de tumor. Ook eventuele lymfklieruitzaaiingen zijn van belang.
De behandeling kan bestaan uit een operatie alleen (parotidectomie). Het kan nodig zijn aanvullend te bestralen (radiotherapie).

Soms is het zo dat er geen genezing meer mogelijk is omdat de tumor te uitgebreid is of dat er tumoruitzaaiingen zijn in de rest van het lichaam. In deze gevallen is de (palliatieve) behandeling bedoeld om eventuele pijnklachten en andere ongemakken te bestrijden door de tumor terug te dringen en groei zo lang mogelijk tegen te gaan.


Parotidectomie bij hoofd-halstumoren

De oorspeekselklier ligt direct onder de huid voor het oor en rondom de kaakhoek. Deze speekselklier bestaat uit een oppervlakkige en een dieper gelegen kwab. Deze klier was vroeger vooral bekend vanwege de bof.
De aangezichtszenuw (nervus facialis) loopt dwars door de oorspeekselklier heen. Deze zenuw is belangrijk voor het symmetrisch bewegen van spieren in uw gezicht (de mimiek).

Een operatie aan de glandula parotis (parotidectomie) wordt naargelang de locatie van de afwijking en de verwijderde kwab onderverdeeld in een oppervlakkige of een totale parotidectomie.
Via een snee in de huid wordt de oorspeekselklier opgezocht. De aangezichtszenuw loopt dwars door deze speekselklier heen. Steeds wordt er goed op deze zenuw gelet.

Alleen bij kanker van de oorspeekselklier kan het noodzakelijk zijn deze zenuw deels of geheel weg te nemen. Als dit noodzakelijk is dan treedt er na de ingreep asymmetrie van het gezicht op. Het kan ook noodzakelijk zijn een aantal lymfeklieren te verwijderen. Deze operatie wordt altijd onder algehele narcose verricht en u moet een aantal dagen worden opgenomen.

Operatie bij speekselklierkanker

De submandibulaire speekselklier ligt in de hals tegen de onderkaak aan.
Bij tumoren die uitgaan van deze speekselklier wordt de klier in zijn geheel verwijderd.

Deze ingreep gebeurt door via een snee in de huid van de hals de speekselklier op te zoeken. Bij deze ingreep wordt steeds goed gelet op één van de takjes van de aangezichtszenuw dat naar de mondhoek loopt.Het kan ook noodzakelijk zijn een aantal lymfeklieren te verwijderen. Deze operatie wordt altijd onder algehele narcose verricht en u moet een aantal dagen worden opgenomen.


 

Bron:   www.vumc.nl