Behandelingen weer normaal.

13-05-2020 16:40
  •                                
  •                         

    Beeld Marlies Lenselink.

    De aangepaste richtlijnen voor hemato-oncologische behandelingen vervallen. De behandelrichtlijnen van vóór de corona-uitbraak gelden weer. Dat hebben de Nederlandse hematologen met elkaar afgesproken.


    Medio maart publiceerden de Nederlandse Vereniging voor Hematologie en onderzoeksorganisatie HOVON aangepaste behandelrichtlijnen. Deze afspraken moesten de zorg voor mensen met leukemie, lymfomen en multipel myeloom zo veilig mogelijk houden. Bijvoorbeeld door patiënten zo min mogelijk naar het ziekenhuis te laten komen en door behandelingen die het afweersysteem aantasten, uit te stellen. Nu de Nederlandse ziekenhuizen de normale zorg weer opstarten, zijn deze aanpassingen in de behandeling niet meer nodig. 


    Dat wil niet zeggen dat de zorg weer zijn normale gang gaat. In de meeste ziekenhuizen gelden nog speciale maatregelen. Zo zijn er vaak aparte looproutes, vinden er controles plaats bij de ingang en mogen patiënten niemand meenemen naar de dagbehandeling. De maatregelen kunnen per ziekenhuis verschillen. Kijk daarvoor op de website van je eigen ziekenhuis.