Beïnvloeden supplementen met salvestrolen de tumorgroei ?

26-08-2019 20:01

                                     

Voedingenkankerinfo - Wijn salvestrolen

wijn-schenken.Er zijn nog geen goede wetenschappelijke studies gedaan bij mensen waarin gekeken is naar het effect van salvestrolen op tumorgroei. Op dit moment is er dan ook onvoldoende bewijs om een supplement met salvestrolen te adviseren bij de behandeling van kanker.


Er is nog veel onderzoek bij mensen nodig om duidelijkheid te krijgen over dit onderwerp. Daarom raden wij het gebruik van supplementen met salvestrolen of resveratrol af.Wat zijn salvestrolen?

Salvestrolen zijn afweerstoffen van planten. Planten hebben net als dieren en mensen manieren om zich te verdedigen tegen gevaar. Voor een plant bestaat het gevaar uit aanvallen van bacteriën, schimmels, virussen en insecten. Wanneer een plant aangevallen wordt, maakt die salvestrolen. Deze komen daardoor in kleine hoeveelheden in onze voeding voor, bijvoorbeeld in groente, soja, knoflook, bonen, pinda's, aardappelen, rode wijn en bessen. Salvestrolen hebben een bittere smaak. Er zijn ook supplementen te koop met salvestrolen in geconcentreerde vorm.Fabrikanten van supplementen met salvestrolen beweren dat deze de gezondheid zouden kunnen verbeteren, onder andere door te beschermen tegen kanker.


Er zijn veel verschillende stoffen die tot de salvestrolen behoren. Van de meeste weten we nog weinig. Het is niet altijd duidelijk welke salvestrolen een supplement bevat. De meest onderzochte salvestrol is resveratrol.

Wat blijkt uit onderzoek?

Resveratrol is een stof die van nature in voeding voorkomt. Uit onderzoek bij dieren en reageerbuisonderzoek blijkt dat resveratrol het afsterven van kankercellen bevordert. Dat zou interessant kunnen zijn bij de behandeling van kanker.


Zowel onderzoek bij dieren als reageerbuisonderzoek kunnen echter niet rechtstreeks worden vertaald naar de mens, omdat stoffen in het menselijk lichaam zich anders gedragen en de reacties anders kunnen zijn.


In een studie waarbij tien gezonde mensen gedurende een maand 2,5 gram resveratrol per dag namen, werd een kleinere kans op het krijgen van kanker gezien. Dit was echter slechts één studie met een zeer kleine groep proefpersonen. Dit is onvoldoende om conclusies te kunnen trekken.


Goede wetenschappelijke studies bij mensen ontbreken waarbij resveratrol als behandeling wordt ingezet. Meer studies bij mensen zijn nodig om de effectiviteit en veiligheid vast te stellen.


Ons advies:

Wij raden het af om supplementen met salvestrolen of resveratrol te slikken met het idee kanker te voorkomen. Op dit moment is er onvoldoende bekend over de werking ervan.


Lees ook: Kan ik met mijn voeding een medicijn met aromataseremmers vervangen?Bron: www.voedingenkankerinfo.nl