Beschermen probiotica tegen kanker ?

17-08-2019 18:53

                               
Probiotica darmgezondheid

probiotica-darm
Nee, er is geen sterk bewijs dat probiotica beschermen tegen kanker. Er zijn eerste aanwijzingen dat probiotica werkzaam kunnen zijn bij kanker, maar er is nog onvoldoende bekend over de veiligheid hiervan. Ook is er onvoldoende bewijs dat probiotica beschermen tegen het opnieuw krijgen van kanker. Raadpleeg altijd je arts als je probiotica wilt gebruiken tijdens de behandeling van kanker.Wat zijn probiotica?

Probiotica zijn levende bacteriën die voorkomen in bepaalde zuivelproducten of als voedingssupplement. Deze micro-organismen kunnen, in de juiste hoeveelheid, een positieve bijdrage aan de gezondheid leveren. Er zijn slechts enkele soorten bacteriën die werkzaam blijven in de darm.


Wat blijkt uit onderzoek?


Probiotica beschermen niet tegen het ontstaan van kanker:

Uit onderzoek met ratten bleek dat het aantal kankercellen afnam door de bacterie genaamd 'Lactobacillus acidophilus'. Die bacterie zit in probiotica. Bij verschillende overzichtsstudies waarbij gekeken werd naar onderzoeken in cellen en proefdieren, worden wisselende resultaten gezien. Er wordt veel geëxperimenteerd met verschillende soorten bacteriën.


Bij mensen zijn er tot op heden nog nauwelijks studies gedaan die enig gunstig effect laten zien. Tot op heden is er onvoldoende bewijs dat probiotica beschermen tegen het ontstaan van kanker.


Daarom adviseren wij niet om probiotica te gebruiken met als doel kanker te voorkomen.

Volg de aanbevelingen om de kans op het krijgen van kanker te verkleinen.


Probiotica bij kanker:

Er is onvoldoende bewijs om te zeggen dat probiotica veilig of werkzaam zijn bij kanker. Verschillende grote overzichtsstudies hebben gekeken naar mensen met kanker en diarree die probiotica gebruikten. Bij sommige mensen nam de ernst en de frequentie van diarree af. Er waren echter ook mensen bij wie probiotica niet hielpen tegen diarree. Bij mensen met verminderde weerstand trad soms bloedvergiftiging op. Probiotica supplementen lijken dus niet voor alle patiënten met kanker veilig of nuttig.


Onderzoek bij 600 mensen met dikke darmkanker die rondom de operatie probiotica gebruikten, laat zien dat zij minder last hadden van complicaties als ontstekingen, urineweginfecties en lekkage van de wond. Dat was in vergelijking met 600 mensen die geen probiotica kregen. Ook hier bleek dat probiotica niet veilig zijn bij een verminderde weerstand.


Onderzoek bij mensen met kanker die immunotherapie kregen, laat een gunstig effect van probiotica zien. De resultaten lijken te laten zien dat probiotica tegen ontstekingen en kanker werkten. Daarnaast lieten drie recente studies zien dat mensen die immunotherapie kregen specifieke darmbacteriën hadden. Deze darmbacteriën kunnen mogelijk beïnvloed worden door probiotica. Hierdoor is het mogelijk dat de immunotherapie beter kan werken.


Probiotica en het opnieuw krijgen van kanker:

Er is een tweetal studies gedaan naar blaaskanker en probiotica. In totaal deden hier 200 patiënten met blaaskanker aan mee. De ene helft van de patiënten kreeg wel een probiotica supplement en de andere helft niet. Het ging hier om probiotica met de bacterie Lactobacillus casei. Er werd onderzocht of er een effect zichtbaar was op de terugkeer van blaaskanker. Dit was inderdaad het geval. Mensen in de probiotica groep kregen minder snel opnieuw blaaskanker dan de mensen die geen probiotica gebruikten.


Eerste studies lijken dus gunstige resultaten van probiotica op dikke darmkanker en bij immunotherapie te laten zien. Toch blijft voorzichtigheid belangrijk. Overleg altijd met je arts voordat je probiotica gaat gebruiken.


Ons advies:

Neem probiotica niet met het idee dat je hiermee de kans op het krijgen van kanker verkleint. Overleg met je arts als je probiotica wilt nemen terwijl je een behandeling voor kanker ondergaat.


Om algemene aanbevelingen te kunnen doen over het gebruik van probiotica en het opnieuw krijgen van kanker is meer onderzoek bij grotere patiëntengroepen en verschillende soorten kanker nodig. Tot die tijd adviseren wij om alleen in overleg met je arts probiotica te gebruiken.


Lees ook:

Mag je bij kanker Echinaforce tabletten slikken om de weerstand te verhogen?


Hygiënische voeding bij een verminderde afweer
Bron: www.voedingenkankerinfo.nl