Beschermt vitamine D tegen dikkedarmkanker ?

03-09-2020 20:52






Voeding en Kanker info - Visolie



Het is op dit moment nog niet duidelijk of vitamine D beschermt tegen dikkedarmkanker.



Wat is vitamine D?

Vitamine D is een van de weinige vitamines die ons lichaam zelf kan maken. Onder invloed van zonlicht wordt in onze huid vitamine D gemaakt. Daarnaast krijgen wij vitamine D binnen via ons eten, zoals vette vis, eieren en halvarine.

Ons lichaam heeft vitamine D nodig om calcium uit onze voeding op te kunnen nemen. Calcium is belangrijk voor de groei en het behoud van stevige botten en tanden. Vitamine D helpt onze spieren en ons immuunsysteem goed te werken.



Wat blijkt uit onderzoek?

Uit het grootste onderzoek ooit naar voeding, leefstijl en kanker blijkt dat er eerste aanwijzingen zijn dat vitamine D de kans op dikkedarmkanker kan verkleinen. Hieruit blijkt dat het belangrijk kan zijn dat je genoeg vitamine D in je bloed hebt.

Lees hier verder over het wetenschappelijk onderzoek.


Ons advies:

Twijfel je of de hoeveelheid vitamine D in je bloed goed is? Vraag je huisarts dan om dit te controleren. Als de hoeveelheid te laag is, is het goed om een vitamine D supplement te slikken.


Vrouwen van 50 jaar en ouder, mannen van 70 jaar en ouder en mensen met een donkere of bedekte huid wordt geadviseerd standaard vitamine D supplementen te slikken. Dit is om de kans op botontkalking te verkleinen.


Hoeveel extra vitamine D je nodig hebt lees je bij het Voedingscentrum.


Lees ook:

Wat is goed om te eten bij botontkalking?




Bron: www.voedingenkankerinfo.nl