Bestaat er een anti-kanker dieet ?

23-07-2020 18:25

Er is geen bewijs dat je kanker kunt genezen of de groei van tumoren kan verminderen met een speciaal anti-kanker dieet. Om de kans op het (opnieuw) krijgen van kanker te verkleinen, raden we aan om de aanbevelingen van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds op te volgen. Als je besluit een speciaal dieet te volgen, overleg dit dan altijd eerst met je arts of een oncologiediëtist. Sommige diëten kunnen namelijk gevaarlijke gevolgen hebben.


Anti-kanker dieet:

Er zijn verschillende diëten waarvan wordt gezegd dat ze kunnen helpen bij het voorkomen of behandelen van kanker. Dit worden ook wel anti-kanker diëten genoemd. In wetenschappelijke onderzoeken naar deze diëten is geen bewijs gevonden dat ze werken. Sommige diëten kunnen zelfs gevaarlijke gevolgen hebben.


Hieronder vind je een overzicht van bekende anti-kanker diëten met daarbij een korte samenvatting van het onderzoek ernaar:


Het Moermandieet. Het is nooit wetenschappelijk bewezen dat het Moermandieet kanker kan genezen of klachten van kanker kan verminderen. Lees meer over het Moerman dieet


Het Gerson dieet. Het is nooit wetenschappelijk bewezen dat het Gerson-dieet kanker kan genezen of klachten van kanker kan verminderen. Let op: dit dieet kan gevaarlijke bijwerkingen hebben. Daarom wordt het afgeraden dit dieet te volgen. Lees meer over het Gerson dieet.


Het bloedgroepdieet. Er is geen onderzoek gedaan naar het bloedgroepdieet bij kanker.

Daarnaast is niet bewezen dat een bepaald dieet beter zou zijn voor mensen met een bepaalde bloedgroep. Lees meer over het bloedgroep dieet.


Ketogeen dieet. Er is onvoldoende onderzoek gedaan naar het effect van een ketogeen dieet op de groei van tumoren. Momenteel ontbreken goede onderzoeken bij grote groepen mensen met kanker om hier meer over te zeggen. Lees meer over het ketogeen dieet.


Vasten. Er is onvoldoende wetenschappelijk bewijs om te zeggen dat vasten invloed heeft op de groei van tumoren bij mensen. Vasten wordt daarom niet aanbevolen bij kanker. Lees hier meer over vasten.


Diëten om de kans op het (opnieuw) krijgen van kanker te verkleinen:

Het behouden of verkrijgen van een gezond gewicht is een van de belangrijkste stappen die je kunt nemen om je kans op kanker of de terugkeer van kanker te verkleinen.


Na de behandeling van kanker is het niet nodig om een speciaal dieet te volgen. Wel kan het zijn dat je bent aangekomen door de behandeling en nu te zwaar bent. Om de kans op het opnieuw krijgen van kanker te verkleinen, is het verstandig om af te vallen tot een gezond
 ">BMI. Gebruik de BMI meter om te kijken wat je BMI is. In dit artikel vind je tips om af te vallen.


Het is verstandig te proberen af te vallen als dit nodig is. Het kan zijn dat dit moeizaam gaat. Begeleiding door een diëtist kan helpen om op een gezonde manier af te vallen, zodat je wel gewicht verliest maar dit niet ten koste gaat van je spiermassa en conditie. Dit is belangrijk voor een zo goed mogelijk herstel.


Ons advies:

Om je kans op kanker te verkleinen, raden wij aan om de richtlijnen van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds op te volgen. Ook als je klaar bent met de behandeling voor kanker, is het belangrijk om deze richtlijnen te volgen.


Tijdens de behandeling is het van belang gezond te eten met voldoende eiwitten. Dit helpt om de behandeling zo goed mogelijk te doorstaan.


Als je toch besluit een speciaal (anti-kanker) dieet te willen volgen, overleg dit dan altijd eerst met je arts of diëtist.
Bron: www.voedingenkankerinfo.nl