Beste 16-jarige ik.

03-02-2014 10:49
 

 

Stichting Melanoom start landelijke online campagne tegen melanoom “Bescherm jezelf, Check jezelf”.

Een melanoom is een zeer agressieve vorm van huidkanker. Deze ziekte treft steeds meer jong volwassenen en kent helaas nog veel te vaak een dodelijke afloop. Jaarlijks overlijden ongeveer 800 mensen aan de gevolgen van een melanoom.

Aantal melanoompatiënten stijgt razendsnel in Nederland


Dr. C. Blank (internist oncoloog Antoni van Leeuwenhoek):”In Nederland is melanoom nu de snelst groeiende vorm van kanker. Jaarlijks komen er ruim 4800 nieuwe patiënten bij. De afgelopen 10 jaar is het aantal melanoom patiënten met 50% toegenomen. Wij verwachten de komende 5 jaar zelfs eenzelfde stijging. Een deel van de melanomen kan worden voorkomen door verstandig te zonnen en regelmatig de eigen huid te controleren op nieuwe- of veranderende moedervlekken”.

Nog steeds weet een groot deel van de Nederlandse jongeren niet dat het verbranden van de huid desastreuze gevolgen kan hebben op latere leeftijd. Iemand die voor zijn 18de levensjaar door de zon verbrand, heeft een verhoogde kans op melanoom in zijn latere leven.

De campagne bestaat uit het YouTube filmpje “Beste 16 jarige ik” (YouTube/Beste16jarige ik) en een grootschalige Facebook campagne (www.Facebook/stmelanoom). Ook via Twitter wordt deze campagne verder versterkt (#beschermtegenmelanoom).

Deze campagne wordt mede ondersteunt door Prins Floris & Prinses Aimée van Oranje:”Wij zien in onze eigen vriendenkring wat de gevolgen van melanoomkanker zijn en willen hiermee benadrukken dat jezelf beschermen tegen de zon van levensbelang kan zijn”.

Doelstelling campagne:
Wij kunnen met elkaar het aantal melanoom patiënten in Nederland (fors) reduceren.
Deelt iedereen deze boodschap (bescherm jezelf, check jezelf) met drie vrienden dan kunnen we samen zoveel mogelijk mensen bereiken. Het doel is (jong)volwassenen tussen de 16 en 45 jaar via social media bewust maken van:
• Veilig zonnen (voorkom zonverbranding)
• Je huid regelmatig checken (1x per maand)

YouTube filmpje “Beste 16 jarige ik”:
Dit filmpje is gebaseerd op het Canadese filmpje “Dear 16 year old me”. In dit indringende Nederlandse filmpje brengen een aantal (ex)melanoom patiënten, nabestaanden en een internist-oncoloog van het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis samen de boodschap “Bescherm jezelf en Check jezelf”.
 


 

Bron:  Stichting Melanoom.


 

Deel de boodschap!


5tipsdef.jpg