Bestraling bij schaamlipkanker.

24-01-2014 21:08
 

 Bestraling is de behandeling van kanker met straling. Een ander woord voor bestraling is radiotherapie. Het doel is kankercellen te vernietigen en tegelijk gezonde cellen zo veel mogelijk te sparen. Bestraling is een plaatselijke behandeling: het deel van uw lichaam waar de tumor zit wordt bestraald.

De straling komt uit een bestralingstoestel. U wordt door de huid heen bestraald. De radiotherapeut en radiotherapeutisch laborant bepalen nauwkeurig de hoeveelheid straling en de plek waar u wordt bestraald.

Bestraling kan bij vulvakanker in opzet genezend zijn of palliatief. Bij een pallitieve behandeling is het doel klachten te verhelpen of verminderen.

Bestraling kan ook een aanvullende behandeling na de operatie zijn. Deze behandeling krijgt u als de kans groot is dat er nog kankercellen achtergebleven zijn.

Hoe uitgebreid het gebied is dat bestraald moet worden en hoe vaak bestraald moet worden hangt af van wat de arts ziet tijdens de operatie.

Een bestralingsbehandeling is opgebouwd uit 25 tot 35 dagelijkse bestralingen van ongeveer 2 tot 5 minuten. Tijdens de weekenden wordt u niet bestraald. De behandeling duurt in totaal 5 tot 7 weken. Voor de bestraling hoeft u meestal niet opgenomen te worden in het ziekenhuis.


Bestraling voor de operatie bij schaamlipkanker

Soms is de tumor zo ver doorgegroeid in de weefsels eromheen, dat bepaalde lichaamsfuncties uit zullen vallen als de arts de tumor operatief verwijdert. Dit geldt bijvoorbeeld als tumor is doorgegroeid in de anus.


De anus wordt voor de operatie bestraald om de tumor te verkleinen. Zo:


  • hoeft de operatie minder ingrijpend te zijn 
  • kan de aanleg van een stoma voorkomen worden


U kunt 4 tot 6 weken voor de operatie bestraald worden. Zo’n bestraling voor de operatie heet een neo-adjuvante bestraling.

Soms wordt u alleen bestraald en niet geopereerd.

Hoevaak u wordt bestraald hangt vooral af van of u wel of niet geopereerd wordt. U krijgt in beide gevallen ook chemotherapie.


Bijwerkingen bestraling bij schaamlipkanker

U kunt door de bestraling last hebben van:


  • Een reactie van de huid van de schaamlippen, in de liezen en in de bilnaad. Dit kunt u vergelijken met een reactie van uw huid op verbranding door de zon. Dit is de meestvoorkomende bijwerking.
  • Diarree en klachten zoals bij een blaasontsteking. Hier kunt u last van hebben als de lymfklieren in het bekken worden bestraald. Dan bestraalt de arts de darmen en de blaas namelijk mee. 
  • Vermoeidheid.


U heeft meestal last van bijwerkingen vanaf de 2e of 3e week van de behandeling. Ze ontstaan langzaam en kunnen na enkele dagen tot een paar weken erger worden.

Bent u klaar met bestraling, dan verdwijnen de klachten weer langzaam. Meestal in 2 tot 6 weken.

Het schaamhaar valt tijdens de bestralingsperiode uit en komt meestal meestal maar voor een deel terug. Ook kunt u langer moe blijven.

Bent u nog niet in de overgang, dan legt bestraling van de lymfeklieren in de onderbuik meestal de werking van de eierstokken stil. Hierdoor komt u vervroegd in de overgang. Hierbij horen klachten als opvliegers.

Heeft u een kinderwens, bespreekt u dit dan met uw arts. Soms kan de arts voor de bestraling 1 of beide eierstokken zo verplaatsen dat ze buiten de plek die wordt bestraald liggen. U wordt hier dan voor geopereerd.


 


 

Bron:    www.kanker.nl