Betere toegang DNA-onderzoek borstkanker dankzij nieuwe werkwijze.
Behandelend artsen en verpleegkundig specialisten in de borstkankerzorg kunnen beter zelf DNA-onderzoek aanbieden, dan hun patiënten daarvoor doorverwijzen naar de klinisch geneticus. Dat blijkt uit onderzoek van het UMC Utrecht, in samenwerking met Integraal Kankercentrum Nederland, Universiteit Twente en Erasmus MC. De zogenaamde mainstreaming-aanpak verbetert de toegang tot genetische zorg, vooral voor mensen met een lagere sociaaleconomische positie. Door erfelijke borstkanker beter op te sporen, heeft mainstreaming een positieve impact op de zorg en behandeling voor de patiënt en diens familie, zegt klinisch geneticus en onderzoeksleider Margreet Ausems. “We kunnen met deze werkwijze de zorg echt verbeteren.”
Read in English >
Vaak wordt een patiënt voor een DNA-onderzoek na de diagnose doorverwezen naar een klinisch geneticus in een ander ziekenhuis. Die doorverwijzing verhoogt voor veel mensen de drempel. Daardoor lopen zij, en eventueel hun familieleden, essentiële zorg mis.
Mainstreaming:
Onderzoekers, onder leiding van Margreet Ausems, klinisch geneticus en hoogleraar Klinische Oncogenetica in het UMC Utrecht, onderzochten hoe effectief mainstreaming was bij het aanbieden van DNA-onderzoek aan mensen met borstkanker.
Nederlandse Kankerregistratie:
Van 2017 tot en met 2022 telde de NKR ruim 110.000 patiënten met borstkanker. Hiervan kwamen ruim 12.000 patiënten in aanmerking voor DNA-onderzoek op basis van gegevens uit de NKR. Mensen onder behandeling in een mainstreaming-ziekenhuis hadden een grotere kans om een DNA-onderzoek te krijgen. In deze ziekenhuizen werd DNA-onderzoek verricht bij 78 procent van de patiënten die daarvoor in aanmerking kwamen. In ziekenhuizen waar patiënten voor DNA-onderzoek werden verwezen naar de klinische genetica was dat slechts 63 procent.
“Door erfelijke borstkanker beter op te sporen, heeft mainstreaming een positieve impact op de zorg en behandeling voor de patiënt en diens familie”
Margreet Ausems Klinisch geneticus en hoogleraar Klinische Oncogenetica.
Meer lezen?
"Verlaag de drempel tot erfelijkheidsonderzoek"
Toegankelijke zorg voor iedereen:
“Met dit onderzoek tonen we aan dat mainstreaming dé manier is om DNA-onderzoek aan te bieden aan iedere borstkankerpatiënt die daarvoor in aanmerking komt,” zegt Ausems. “Deze aanpak maakt de zorg toegankelijker, vooral voor mensen met een lagere sociaaleconomische positie. Het zou niet uit mogen maken in welk ziekenhuis je wordt behandeld, hoeveel je verdient of wat je opleidingsniveau is, iedereen moet evenveel kans hebben op DNA-onderzoek.”
Mainstreaming maakt het verschil:
De onderzoekers zijn momenteel bezig met het doorontwikkelen van een online training voor zorgprofessionals over mainstreaming en de gezondheidsverschillen bij borstkanker. Deze is na de zomer beschikbaar, eventueel in combinatie met een training op locatie.
DNA-onderzoek: dichtbij en zonder drempels:
Over het onderzoek:
Het GENE-SMART-onderzoek is een samenwerking tussen onderzoekers van het UMC Utrecht (Margreet Ausems, Chiem de Jong), Integraal Kankercentrum Nederland/ Universiteit Twente (Sabine Siesling) en het Erasmus MC (Agnes Jager).