Bevolkingsonderzoek borstkanker in Culemborg.

03-05-2017 16:57


Auteur: de redactie - Culemborgse Courant.


CULEMBORG Borstkanker, je kunt er niet vroeg genoeg bij zijn. Vanaf 8 mei kunnen vrouwen uit Culemborg in de leeftijd van 50 t/m 75 jaar dan ook meedoen aan het tweejaarlijks bevolkingsonderzoek borstkanker. Zij kunnen daarvoor terecht in het borstonderzoekscentrum aan de achterkant van de sporthal Interwey.


Het onderzoekscentrum staat hier tot ongeveer 24 augustus 2017.


Door het bevolkingsonderzoek kan borstkanker in een vroeg stadium worden ontdekt. Dit verhoogt de kans op genezing. Bovendien is op deze manier vaker een borstsparende operatie mogelijk.


BEVOLKINGSONDERZOEK:


Alle vrouwen in de leeftijd van 50 t/m 75 jaar ontvangen eens per 2 jaar een schriftelijke uitnodiging van Bevolkingsonderzoek Oost om mee te doen aan het bevolkingsonderzoek. Het onderzoek bestaat uit het maken van röntgenfoto's van beide borsten. De foto's worden gemaakt door speciaal opgeleide radiodiagnostische laboranten. Er wordt gebruikgemaakt van moderne apparatuur, waardoor de stralingsbelasting minimaal is.


Deelnemers ontvangen binnen 2 weken een schriftelijke uitslag.

Deelname aan het onderzoek is gratis en vrijwillig.


VEELVOORKOMENDE VORM VAN KANKER:


Borstkanker is een van de meest voorkomende vormen van kanker in Nederland. Eén op de 8 vrouwen in Nederland krijgt borstkanker. De kans op genezing wordt met name bepaald door het stadium van de ziekte op het moment van ontdekking. Vroege ontdekking verhoogt de kans op genezing en er is vaker een borstsparende operatie mogelijk. Het bevolkingsonderzoek is een momentopname en geeft geen volledige garantie. Bij klachten wordt dan ook geadviseerd direct contact op te nemen met de huisarts.


RESULTATEN VORIGE RONDE:


In de vorige ronde liet 78,19% van de uitgenodigde vrouwen zich onderzoeken. Bij 2,69% van de vrouwen uit de gemeente Culemborg was nader onderzoek nodig. Zij werden doorverwezen naar het ziekenhuis.


Bevolkingsonderzoek Oost streeft ernaar om alle vrouwen binnen haar regio in de onderzoekcentra het bevolkingsonderzoek borstkanker aan te bieden. De onderzoekscentra zijn in de meeste gevallen toegankelijk voor mindervalide cliënten.


Heeft u een uitnodiging gekregen voor het Bevolkingsonderzoek borstkanker en bent u rolstoelafhankelijk of slecht te been, neem dan contact op met de afdeling planning van Bevolkingsonderzoek Oost: (088) 11 88 390.


MEER INFORMATIE:


Meer informatie over het bevolkingsonderzoek borstkanker op www.bevolkingsonderzoekoost.nl


Er kan worden gebeld met de informatielijn van Bevolkingsonderzoek Oost: (088) 11 86 200, op werkdagen bereikbaar van 09:00-17:00 uur.
Bron:  www.culemborgsecourant.nl