Blog Anja: Is bang zijn hetzelfde als angst?

02-02-2021 17:17


Borstkanker krijgen is ingrijpend. Angst en onzekerheid voelen is heel begrijpelijk en normaal.


Angst voor behandelingen, voor terugkeer van borstkanker of voor uitzaaiingen. Anja Veens (61) weet er alles van en schreef er een blog over.


"Volgende week is het weer zover: Mijn jaarlijkse mammografie en controle, negen jaar na de diagnose en behandelingen, in het ziekenhuis. Ik zie er tegenop. De pijn tijdens het onderzoek, mijn gehavende borst die geplet zal worden en met mijn ribben strak tegen de loden plaat aanstaan. Ondanks de preventief ingenomen paracetamol, bijt ik op mijn lip en schieten de tranen me in de ogen. Rechtop blijven staan, de tranen wegslikken en dan komt het meest bizarre moment.


Wachtend in een wit tussenland op een ongemakkelijk zittende stoel, kijk ik rond in een onaf Theater van de Lach decor. Met de vele deuren zonder aanduiding waardoor je niet in één oogopslag kunt zien waar de uitgang is. Wachtend op het eerste verlossende woord: 'De radioloog kan de foto's beoordelen, u mag door naar Het Gesprek'. De opluchting duurt tot op het parkeerterrein.'Angst na kanker is een ingewikkeld gevoel met vele lagen.'Dan ben ik ver genoeg van het ziekenhuis om weer in mijn leven terug te zakken. Ik heb een leuk, vol leven met mijn kinderen, kleinkinderen, vriendinnen, vrienden, collega's, mijn konijntjes en hobby's. Angst na kanker is een ingewikkeld gevoel met vele lagen en komt regelmatig als de onuitgenodigde gast je leven binnen wandelen.


Angst voor terugkeer. Krijg ik toch of heb ik al uitzaaiingen op afstand? Gaat het me lukken om alle ballen in de lucht te houden met de late gevolgen die ik heb en het ouder worden? Wat gebeurt er met me als ik ook nog COVID-19 krijg? Ga ik iemand vinden waar ik me vertrouwd genoeg mee ga voelen om samen verder te gaan? Heb ik mijn kinderen genoeg meegegeven om het leven te kunnen leven?


De voornamelijk nachtelijke piekeruren eindigen regelmatig bij het ochtendgloren, als ik in slaap val met de gedachte; 'Ik doe mijn best om in het nu te blijven, om geen voorschot te nemen op verdriet.'"


Meer informatie:


Wil je meer lezen over angst en andere emoties bij borstkanker?


Lees hier verder op onze website.
Anja Veens.

Lid Expertgroep late gevolgen bij Borstkankervereniging Nederland.

Bron: www.borstkanker.nl