Blog Jolanda - Angst rondom het coronavirus.

18-04-2020 14:34
Toen het coronavius Nederland bereikte, was BVN vrijwilliger Jolanda bang. Het gevoel van angst, machteloosheid en het verlies aan controle speelde op. Dezelfde gevoelens die ze had tijdens de periode van borstkanker. Jolanda vond verschillende oplossingen om hiermee om te gaan.


In haar blog hieronder lees je hoe.


"Ik twijfel of ik kan schrijven over mijn eigen angst rondom het coronavirus. Staat mijn angst wel in verhouding tot die van coronapatiënten of zorgverleners die hard aan het werk zijn? Toch schrijf ik erover, want het is een valkuil om je eigen angst en onzekerheid weg te wuiven. Of om niet naar de huisarts of het ziekenhuis te gaan, omdat je denkt dat zorgverleners het nu te druk hebben vanwege corona.


Zeker aan het begin van de coronacrisis was ik bang. Bang voor besmetting, ongerust over mijn moeder en mijn familie. De paniek sloeg toe. Hoe moet het nu verder met de wereld? Mijn gevoel was vergelijkbaar met de angst, machteloosheid en het verlies aan controle die ik voelde tijdens de periode van borstkanker. Het was alsof een plekje in mijn hersenen waar de angst verscholen zat, werd geopend door de dreiging en hoeveelheid nieuws rondom het coronavirus. Een laagje vernis dat werd weggekrast, waardoor de angst en het gevoel van machteloosheid weer naar boven kwamen.


Ik moest denken aan de verpleegkundige met wie ik destijds het intakegesprek over mijn chemotherapie voerde. Zij adviseerde me om geen horrorverhalen over chemokuren tot me te nemen. Niet via internet, maar ook niet via mijn omgeving, familie en vrienden. Voor mij werkte dat toen en nu in deze coronatijd opnieuw. Ik doseer het nieuws door bijvoorbeeld geen talkshows te kijken.


Ooit volgde ik een cursus mindfulness. Deze oefeningen heb ik weer opgepakt, waardoor ik de controle terug kreeg en het gevoel van machteloosheid minder is geworden. Ik begrijp dat mindfulness niet voor iedereen geschikt is, maar mij help het om minder te piekeren.


Het lijkt een beetje op het werk van de oude stoïcijnen van de klassieke filosofie: Je hebt zelf de keuze hoe je met omstandigheden omgaat. Wat je maakt van de situatie waarin je terecht komt. Richt je op de dingen die je wél kunt doen, die je wél kunt beïnvloeden. Zoals de verspreiding van het virus beperken door je handen te wassen en voldoende afstand te houden. En richt je vooral niet op de dingen waar je geen grip op hebt, zoals de wereldpolitiek."Foto: Jolanda Waelen.
Bron: www.borstkanker.nl