Blog: Lucie - Samen Beslissen in coronatijd.

16-04-2020 16:58

Als vrijwilliger bij Borstkankervereniging Nederland houdt Lucie zich al jaren bezig met de thema's Samen Beslissen en Eigen regie. Vandaag deelt ze haar gedachten met ons over de impact van corona op deze thema's.


"Samen beslissen, eigen regie, wat heb je er aan nu wij een coronacrisis hebben?

Ik hoor over frontberichten, de helden van de zorg, beschermingsmiddelen.


Valt er nu wel iets te beslissen en kunnen we zelf de regie nemen?

Mijn eerste reactie: Nee, dit overkomt ons. We zijn er aan overgeleverd. Overgeleverd aan de pandemie en alle maatregelen die daarbij horen. Maar zo langzamerhand komen er andere berichten in de media:


Wie kan er wel of niet naar de IC? Wil je wel of niet naar het ziekenhuis en wil je wel beademend worden, wat is je kwaliteit van leven na de IC?

Er zijn keuzes; keuzes die je pas kunt maken na een goed gesprek met je naasten en met de zorgverlener.


Keuzes die je pas kunt maken wanneer je hebt nagedacht en gepraat over je leven: Wat is voor mij belangrijk, wat maakt het leven voor mij de moeite waard?

Ik heb twee keer kanker gehad. Beide keren stond mijn leven op z'n kop. De dood was opeens dichtbij. Maar toen werd mij ook duidelijk waarom ik zo graag wilde leven. Gelukkig kon ik dat delen met mijn geliefden.


Waarom wachten we op een crisis of een noodsituatie voor we uitspreken wat ons blij maakt, gelukkig maakt? Waarom nú niet, bij een kop koffie of een glas wijn met de mensen die ons lief zijn?

Weten en voelen waarom jij het leven leeft zoals je het nu leeft, dat maakt het gemakkelijker om keuzes te maken op het moment wanneer het er om spant. Samen beslissen, keuzes maken, eigen regie: juist wél in deze coronatijd!"
Foto: Lucie Loman.
Bron: www.borstkanker.nl