Blog van Chantal Deen ( Hebbie een kwartiertje )

30-10-2016 16:54


Auteur:  Chantal Deen.'Ik ben bezig met mijn tweede boek, al maanden. Het wordt een fictief verhaal. Een boek waar je vooral om mag lachen. Het is, hopelijk, heel herkenbaar. Het is geen roman maar ook geen chicklit, het zit er een beetje tussenin, denk ik. Maanden heb ik, vooral in mijn hoofd, gewerkt aan het verhaal. In mijn, tas, op mijn nachtkastje en in de badkamer, overal liggen schriftjes waarin ik alles opschrijf wat mij te binnen schiet. Dat kan een begin van een hoofdstuk zijn, een quote of wetenswaardigheden van een van de personages. Ik heb het er maar druk mee maar ondertussen vind ik het rete spannend. Ik bedoel, kan ik het wel? Ziet iemand op mijn verhaal te wachten? Vind ik een uitgever die het boek wil uitbrengen of ga ik het in eigen beheer uitgeven?  Ik schuif het nog steeds voor mij uit. Maak allerlei smoesjes om maar niet door te hoeven pakken. Maar nu is het genoeg!


Van de week zag ik Lady Gaga in een interview en zij vertelde dat ze haar beste nummers in tien minuten had geschreven. Mijn best meest gelezen stukjes schrijf ik in één kwartier. Daarom ga ik vanaf vandaag elke dag schrijven of staren naar het scherm voor tenminste vijftien minuten.

Samen met manlief heb ik een paar weken geleden mijn hersenspinsels en de stukjes uit mijn schriftjes op een groot vel papier gezet. Daar hebben we met post-its alle hoofdstukken opgeplakt om er een kop en staart aan te geven. Zo kwam het verhaal voor mij meer tot leven en kreeg het bovenal vorm. Waar ik eerst het verhaal wilde vertellen vanuit één personage heb ik er nu vijf gecreeërd omdat ik jullie graag ook wil laten lezen wat er verteld wordt als een van de personages de kamer heeft verlaten. Dat maakt het schrijven wel ingewikkelder. Het vel hebben we inmiddels opgehangen op zolder waar ik mij terug moet gaan trekken om te schrijven. Zo kan ik altijd kijken of het nog klopt. En dat dan een kwartiertje per dag.


Manlief vindt dat ik nog teveel met de handrem opschrijf en levert die kritiek dan ook. Op die momenten wil ik accuut stoppen omdat ik niet weet hoe ik die handrem eraf moet halen. Kritiek krijgen is sowieso altijd moeilijk. Het gaat uiteindelijk wel om mijn kindje. "Waarom denk je dat Connie Palmen aan de drank is, Chant?! Die heeft wel een grote bek maar is volgens mij vet onzeker als ze kritiek krijgt.'Tja, daar zit wat in. Ik kan alleen niet zo goed tegen drank en roken heb ik jaren geleden opgegeven. Dan zit er niet veel anders op dan de kritiek te ontvangen en daar iets nuttig mee te doen. Voor een kwartiertje per dag.


Naast het schrijven wil ik ook gaan vloggen om te vertellen over het schrijven van een boek. Dochter S zei, 'Ik ga jou echt niet volgen hoor. Je gaat toch niet laten zien hoe jouw dag eruit ziet?' Zoonlief vindt het wel een leuk idee en wil met liefde voorlopig mijn filmpjes aanelkaar plakken. Al weken bestudeer ik allerlei vloggers hoe ze te werk gaan, hoelang de filmpjes duren en vooral hoeveel volgers ze hebben. Het valt mij op dat er bijna geen dames of heren van mijn leeftijd zijn die wekelijks filmpjes posten op hun kanaal. Gat in de markt of juist niet? Toch ga ik het doen omdat ik achteraf niet wil simmen van, had ik maar. Een vlog van een kwartier moet kunnen toch?!


Zo, mijn eerste dag een kwartiertje schrijven zit erop. Mogen er vele volgen!

Writing is easy. All you have to do is cross out the wrong words. - Mark Twain


Heel veel liefs,


Chantal.Bron: www.gewoonk.nl