Boek ( Charlotte ) van Pia de Jong.

12-02-2016 18:59


'Ze heeft het zelf opgelost'             


Spontaan genezen van leukemie. De droom van heel veel mensen uit de Hematon-achterban. Héél af en toe gebeurt dat, zoals bij de kleine Charlotte. Moeder Pia de Jong schreef er een boek over.

Charlotte - Pia de Jong

Meteen na de geboorte van Charlotte werd de aandacht van de verloskundige naar een plekje op haar rug getrokken. Een roze plekje. Als de verloskundige er met haar vinger voorzichtig op drukt, wordt het blauw. Ze heeft het nog nooit gezien.


De kleine Charlotte blijkt te zijn geboren met een zeldzame en gevaarlijke vorm van leukemie. Op een aangrijpende manier beschrijft Pia de Jong hoe zij en haar man, de bekende natuur- en wiskundige Robert Dijkgraaf, besloten om Charlotte mee naar huis te nemen. Ze kozen voor de kwaliteit van het korte leventje dat haar gegeven zou zijn. De enig mogelijke behandeling was immers chemotherapie. Een erg gevaarlijke behandeling met veel bijwerkingen voor heel jonge kinderen, die bovendien vaak niet succesvol bleek. Dat wilden ze hun dochtertje niet aandoen.

Het eerste jaar van haar leven is Charlotte erg ziek. Maar na een jaar en drie maanden verandert ze in een vitale, levendige baby. De blauwe plekjes - tumoren - op haar lijfje verdwijnen. De ziekte is weg.


In een interview dat Pia, Robert en hun dochter gaven bij De Wereld Draait door benadrukken ze hoe zeldzaam dat is. Robert Dijkgraaf: 'Het gebeurt bijna nooit. Maar we weten heel weinig van hoe dat werkt bij pasgeboren baby'tjes. En bij Charlotte is het dus wel gebeurd. Ik vind het wel heel erg fijn om te weten dat ze het, als het ware, zelf heeft opgelost. Dat geeft eigenlijk veel meer vertrouwen dan in welk medicijn dan ook.' Inmiddels is het protocol bij zulke jonge kinderen veranderd in wait-and-see.


Het boek Charlotte van Pia de Jong kost €19,95. Het interview met Charlotte en haar vader en moeder is nog terug te zien.Bron: www.hematon.nl