Boek: 'Joep heeft een knikker in zijn hoofd'.

21-08-2021 19:14Auteur: Charmain Zwijnenberg - indebuurt.nl/enschedemargaret

Margaret schrijft een boek over haar overleden zoon Joep.


In 2002 staat het leven van de Enschedese Margaret Westendorp-Wissink even stil. Haar 9-jarige zoon Joep heeft een hersentumor. Na een intensieve behandeling en een lang herstel leek alles goed te gaan. Toch overlijdt Joep in september 2016 op 23-jarige leeftijd aan de gevolgen van een teruggekomen tumor. Als eerbetoon aan haar zoon schrijft Margaret het boek 'Joep heeft een knikker in zijn hoofd'.


Joeps diagnose was een aanslag op het hele gezin. "Het was voor ons allemaal heftig", vertelt Margaret. "Ook voor mijn andere zoon en dochter. De eerste periode was zo intensief qua zorg voor Joep, dat de zorg voor de andere kinderen erbij inschoot. Dat wil je niet, maar het gebeurt wel."


Kwetsbaar gebied:


"De tumor is zo goed als weggehaald. Maar omdat die tegen de hersenstam aan zat, blijft er altijd een randje zitten. Dat is zo'n kwetsbaar gebied. Na meer dan een jaar chemobehandelingen en bestralingen zag het er uit goed. De tumor leek weg."
"De kans dat Joep opnieuw een tumor zou krijgen was even groot als bij ieder ander".
Ieder jaar moest Joep naar het ziekenhuis voor een controle en een scan. Margaret: "Na drie jaar zijn we daarmee gestopt, omdat die scans erg belastend voor hem waren. De arts gaf aan dat een scan slechts een momentopname is en daarmee een schijnzekerheid geeft. Vaak zijn andere signalen zoals hoofdpijn of misselijkheid tekens dat het niet goed gaat. De kans dat Joep opnieuw een tumor zou krijgen was even groot als bij ieder ander."


Twee opties:


Toch kon Margaret niet blij zijn met die uitspraak van de arts. "We hebben zoveel meegemaakt in korte tijd en zijn zo onzeker geweest dat ik het gewoon niet kon geloven. Daar kreeg ik helaas gelijk in." Tijdens de scan in 2016 was het foute boel. "De tumor was terug en zat midden in de hersenstam. We waren er kapot van. De artsen gaven Joep twee opties: of ze konden iets proberen en dan was het afwachten of en hoe hij eruit zou komen. Of hij gaat naar huis en geniet van de tijd die hij nog heeft. Hij koos voor dat laatste."


Boek als eerbetoon:


Vier maanden later, in september 2016, overlijdt Joep op 23-jarige leeftijd. Als eerbetoon aan hem schreef Margaret het boek 'Joep heeft een knikker in zijn hoofd'. "Ik hoop dat mensen dit nooit hoeven mee te maken, maar als dat wel zo is hoop ik ze een stukje inzicht te kunnen geven in hoe het leven gaat als een kind kanker heeft. Ik heb het geschreven voor ouders, voor het kind zelf en voor de rest van het gezin. Maar ook voor scholen, ziekenhuizen en stichtingen. Voor een beetje begrip."


Stukje rouwverwerking:


Hoe ging het schrijfproces? "Niet moeizaam. Binnen twee maanden had ik alles op papier. Het was voor mij een stukje rouwverwerking, al was dat niet de hoofdreden om dit te doen. Wel twijfelde ik af en toe tijdens het schrijven. Ik heb geprobeerd het verhaal vanuit zijn beleving te vertellen, maar kan dat eigenlijk wel? Ik ken mijn zoon als geen ander, maar in hoeverre kan ik me écht in hem verplaatsen? Omdat ik het ook toegankelijk wilde maken voor kinderen, heb ik toch besloten om het vanuit hem - in ik-vorm - te schrijven. Hoe was het voor hem om met een hersentumor te dealen? Het laatste deel heb ik vanuit mijzelf geschreven."


Bijzonder: een van Joeps beste vrienden heeft alle illustraties in het boek gemaakt. "Dat maakt het extra speciaal voor mij."


Royalty's gaan naar KiKa:


Het boek 'Joep heeft een knikker in zijn hoofd' kost € 17,50 en is verkrijgbaar bij de lokale boekhandel ISBN: 978-94-643-1675-9, via Bol.com of via Uitgeverij Boekscout


De royalty's - een bedrag dat de auteur voor elk verkocht exemplaar ontvangt - wil Margaret aan KiKa schenken. "Zij kunnen nog altijd veel geld gebruiken voor onderzoek. Ik hoop dat deze vreselijke ziekte op een dag niet meer voorkomt."
Bron: www.indebuurt.nl