Boek : ( Open & Bloot )

01-11-2015 15:47


Auteur: Petra Onderwater, Dichtbijredacteur / Almere.


ALMERE - Dertig mannen met kanker gaven zich bloot aan de Almeerse fotografe Marina Nieuwenhuijs voor het boek Open & Bloot, dat vandaag 01-11-2015 wordt gelanceerd.


Het is de opvolger van De Naakte Waarheid, waarin vrouwen vertellen over hun ziekte.


,,Er bleek een grote behoefte onder mannen om een soortgelijk boek te maken. Binnen de kortste keren hadden zich 30 mannen gemeld", vertelt Nieuwenhuijs. Onder deze mannen onder andere Olympisch zwemkampioen Maarten van der Weijden, 'Over mijn lijk' deelnemer Wiebe de Jong en de overleden journalist en maker van de documentaire 'Retour Hemel' Mark Bos.
,,Ik had nooit gedacht dat mannen zo open en gevoelig konden zijn over hun ziek zijn. Eigenlijk zijn het soms net vrouwen", zegt Nieuwenhuijs. ,,Wat wel echt verschillend is is de galgenhumor. Ik had tijdens een van de fotoshoots twee mannen die beide zaadbalkanker hebben gehad. Gekscherend liepen ze arm in arm dat ze samen toch compleet waren. Dat zou je twee vrouwen met allebei één borst nooit horen zeggen." Er staan ook twee mannen in uit Almere.


,,Eén van hen is gelukkig genezen, maar de ander is ongeneeslijk ziek en gaat hard achteruit", aldus de fotografe.


De verhalen zijn geschreven door Olga Hoekstra, Alice Bakker Natasja Bijl. ,,Het doel van het boek is om mensen een kijkje te geven in de kwetsbare wereld van een kankerpatiënt en zijn privé omgeving. Om begrip te kweken, maar ook als bron van informatie." Een deel van de opbrengst gaat naar de stichting Droomdag, die dagen organiseert voor kinderen met een ernstig zieke ouder.

Het boek  is te bestellen op  www.boekopenenbloot.nl


Bron: www.dichtbij.nl/almere/regio