Boek: ( 'Slanker door kanker' )

08-03-2016 19:18


Auteur: Siebe Wittebrood.Foto: Siebe Wittebrood.


(Foto: Evert Visser)]


EGMOND AAN DEN HOEF - 'Kanker is angstaanjagend en onvoorspelbaar. Dit erkennen maakt dat ik met de ziekte leven kan', schrijft Siebe Wittebrood in zijn deze week verschenen boek 'Slanker door kanker'. Siebe, die opgroeide in Egmond aan den Hoef schrijft over ellendige onderzoeken en behandelingen, onzekerheid en angstige momenten. Dit in combinatie met hilarische anekdotes maakt het boek bijzonder.


Het is een bewogen ziektegeschiedenis waarbij slecht nieuws en hoopvolle berichten elkaar afwisselden. De eerste klachten openbaarden zich in januari 2013. Siebe raakte toen in drie maanden tijd moeiteloos ruim dertien kilo kwijt. Verder had hij last van vermoeidheid en zag hij volgens vrienden en familie 'wat witjes'. Nadat hij in een sportschool was flauwgevallen, bezocht hij zijn huisarts. Na diverse onderzoeken volgde de diagnose kanker in zijn dunne darm met - zoals later bleek - uitzaaiingen naar zijn lever. Sindsdien staat het leven van Siebe in het teken van 'de medische molen'. Hij kijkt terug op twee operaties, chemokuren en bestralingen. Een volgende operatie staat op 16 maart in zijn agenda. Dan volgt een leveroperatie. Doel is om daar uitzaaiingen te lijf te gaan.


Siebe vertelt tijdens een interview over zijn onderzoeken en de gevolgen hiervan. "Ik kreeg slangen in alle holtes van mijn lichaam en raakte hondsberoerd van de chemokuren. Chemo vernietigt alles: mijn haren vielen uit, handzeep rook als een smerig goedje en koffie smaakte chemisch. Verder was hevige buikpijn geen lolletje." Dat emoties in een mum van tijd alle kanten op kunnen 'schieten', blijkt overduidelijk. "Ik reed na mijn eerste operatie vol vertrouwen naar het ziekenhuis en hoorde daarna van de arts 50% overlevingskans te hebben in de komende vijf jaar. Toen zakte de moed mij in de schoenen, kippenvel van mijn kruin tot aan mijn tenen. En na een CT-scan van mijn longen en buik (in 2014) was ik bang dat de oncoloog mij niet meer kon helpen. In de wachtkamer bonkte mijn hart in mijn keel. Groot was de opluchting toen ik vernam dat de uitslag goed was. Een diepe zucht nam bijna vijf minuten in beslag. Vervolgens nam ik zo'n grote teug lucht dat de spreekkamer volledig vacuüm trok. Tenminste, zo voelde het. Tijdens een ander moment, in januari 2015, hoorde ik dat de chemokuren eindelijk waren aangeslagen. Ik voelde mij als Gaston Starreveld, de man die mensen op televisie gelukkig maakt met miljoenen. Nu kon ik mensen blij maken met goed nieuws."


Toen Siebe het slechte nieuws van de 50 procent overlevingskans in vijf jaar tijd aan zijn familie vertelde, werd er veel gepraat, gehuild en zelfs woede getoond. Maar dit sentiment sloeg volgens Siebe om in positiviteit. "De tranen werden gedroogd, negativiteit sloeg om in kracht. Zo willen mijn vrouw en ik in het leven staan." Siebe benadrukt dat zijn ziekte hem belangrijke inzichten gaf. "Kanker erkennen geeft mij ruimte los te laten waarover ik geen controle heb. Ook maak ik mij tegenwoordig nergens druk om. Beter worden is alles dat telt. En daarnaast is het belangrijk de ziekte met mijn vrouw, familie en vrienden op een positieve manier te doorstaan. Verder heb ik een groot vertrouwen in de behandelend artsen. Zij hebben ervoor geleerd. Als zij positief zijn, dan ben ik het ook". 


Het boek 'Slanker door Kanker' van Siebe Wittebrood is onder andere verkrijgbaar via: Bol.com: https://www.bol.com/nl/p/slanker-door-kanker/9200000056578856/?suggestionType=featured_product&suggestedFor=%20slanker%20door%20kanker&originalSearchContext=media_all&originalSection=main


Zie ook het blog van Siebe op www.bravenewbooks.nl/siebewittebrood


Tekst: EJV Mediaproducties/ Evert Visser.Bron: www.uitkijkpost.nl