Boek: ( Van wanhoop naar hoop )

06-08-2017 21:17

Wagener, D.J.Th.€ 42,50

Koop via geneeskundeboek.nl

9789085621195

1

184

gebonden

Prelum Uitgevers.De geschiedenis van KWF Kankerbestrijding.


Op 14 maart 1949 werd de Stichting Koningin Wilhelmina Fonds opgericht. Sinds die dag is KWF Kankerbestrijding uitgegroeid tot een landelijke organisatie met 1650 plaatselijke comités, 120.000 collectanten en 800.000 donateurs.


Vele honderden miljoenen euro zijn inmiddels bijeen gebracht. Met deze inkomsten voert KWF Kankerbestrijding al meer dan zestig jaar een verbeten strijd tegen kanker door onderzoek te subsidiëren, voorlichting te geven en patiënten te ondersteunen.


Dit boek beschrijft de geschiedenis van KWF Kankerbestrijding vanaf de oprichting tot nu. Er is ruim aandacht voor de ontwikkeling van de organisatie en de mensen die binnen de organisatie van beslissende invloed zijn geweest. Daarbij komen regelmatig anekdotes en interessante weetjes aan bod.


De auteur gaat uitgebreid in op de vraag hoe inkomsten zijn gegenereerd, waar het geld aan is besteed en wat de resultaten hiervan zijn. Hiermee is het boek naast donateurs, collectanten en andere betrokkenen bij KWF Kankerbestrijding ook interessant voor artsen en verpleegkundigen die werkzaam zijn op het gebied van oncologie.


De kennis over kanker is de afgelopen jaren spectaculair toegenomen. Op dit moment geneest 55% van de patiënten tegen 25% in 1949. De wanhoop die men vroeger voelde wanneer de diagnose kanker was gesteld, is daarmee veranderd in hoop. De strijd tegen kanker is echter nog lang niet gestreden waardoor de rol van KWF Kankerbestrijding onverminderd van belang blijft. -1. Inleiding
2. Oprichting en doelstellingen van de Stichting en de Vereniging van het Koningin Wilhelmina Fonds
3. De Centrale Commissie voor de kankerbestrijding
4. Kankerbestrijding en therapeutische mogelijkheden vóór de oprichting van het Koningin Wilhelmina Fonds
5. Stichting Koningin Wilhelmina Fonds in de jaren 1949-1967
6. Geschiedenis van de Stichting Koningin Wilhelmina Fonds - Nederlandse Organisatie voor de Kankerbestrijding (1968-2009)
7. Voorlichting en public relations
8. KWF Kankerbestrijding en kankeronderzoek
9. KWF Kankerbestrijding en de psychosociale oncologie
10. KWF Kankerbestrijding en de kankerregistratie
11. Het rookprobleem
12. De geschiedenis van de Nederlandse Vereniging tot Steun aan het Koningin Wilhelmina Fonds voor de Kankerbestrijding
13. Het Centrale Bureau van KWF Kankerbestrijding
14. Therapeutische mogelijkheden voor kanker nu
15. Wat heeft KWF Kankerbestrijding bijgedragen aan de vooruitgang in de kankerbehandeling?


Prof. dr. D.J.Th. (Theo) Wagener is emeritus hoogleraar medische oncologie. Gedurende zijn gehele loopbaan aan het Universitair Medisch Centrum St. Radboud in Nijmegen heeft hij zich ingezet voor mensen met kanker. Hij publiceerde talrijke artikelen in nationale en internationale wetenschappelijke tijdschriften, en schreef daarnaast boeken over gespreksvoering en de geschiedenis van de oncologie.Bron: www.prelum.nl