Borsten met siliconen prothesen zijn geen bezwaar voor mammografie.

17-07-2025 14:59

 

 

Borsten met siliconen prothesen zijn geen bezwaar voor mammografie

 

 

 

Waar komt dit nieuws vandaan?

In het Knack-artikel ‘Borsten zijn big business’ laat Trui Engels twee plastisch chirurgen aan het woord over siliconen borstprothesen. Een van hen hangt een doembeeld op van wat er allemaal kan misgaan, terwijl de tweede dat nuanceert. Opvallend is het kader waarin beweerd wordt dat borsten na een vergroting met implantaten niet meer onderzocht kunnen worden met een mammografie. De vrouwen worden verwezen naar een CT-scan als borstonderzoek (1).

 

Nochtans lezen we op de website van het Bevolkingsonderzoek Borstkanker: ‘Ook als je een borstprothese hebt, kun je een screeningsmammografie laten nemen (2).’

 

In Nederland schrijft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid dit: ‘Vrouwen met borstprothesen kunnen gewoon deelnemen aan het bevolkingsonderzoek borstkanker (3).’

 

Beide websites adviseren wel dat vrouwen met siliconen borstprothesen dat vooraf melden aan de dienstdoende radioloog. Er bestaat een speciale techniek om foto’s te maken voor borsten met een prothese.

 

 

Bron:

(1) Engels T. Borsten zijn big business: ‘Vrouwen beseffen niet dat implantaten al van de eerste dag lekken’. Knack. 19 juni 2025.

 

 

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

 


Borstvergrotingen:

Borstvergrotingen zijn populair bij jonge vrouwen. Ze behoren tot de meest uitgevoerde cosmetische ingrepen. Meestal worden er implantaten voor gebruikt die bestaan uit een siliconen omhulsel met een siliconengel of zoutoplossing. Borstprothesen hebben geen invloed op het risico op borstkanker.

 

 

Screeningsmammografie:

Vrouwen tussen 50 en 70 jaar worden uitgenodigd voor het bevolkingsonderzoek borstkanker door middel van een screeningsmammografie.

 

Een mammografie is een röntgenfoto van de borsten. Daarvoor maken radiologen gebruik van een speciaal radiografietoestel, waar je dicht tegenaan moet staan terwijl een technicus je borst op een plaat legt. Vervolgens wordt een andere plaat langzaam naar beneden gebracht, zodat je borst wordt samengedrukt. Dat kan even pijnlijk zijn. Borsten moeten wat worden platgedrukt om een zo goed mogelijk beeld te kunnen maken, maar ze worden nooit helemaal geplet.

 

 

Volgens de richtlijn van de Amerikaanse radiologenvereniging:

 
  • is een mammografie veilig voor vrouwen met siliconen borstimplantaten;
 
  • is het risico op scheuren door de procedure zeer klein;
 
  • mogen prothesen geen reden zijn om af te zien van de reguliere borstkankerscreening (4).

 


Aangepaste screeningsmammografie bij borstprothesen:

Door het implantaat zijn de foto’s wat moeilijker te lezen, wat een nadeel is. Ook het samendrukken is moeilijker en vraagt een aangepaste techniek: naast de standaardopnamen, maakt men zogenaamde Eklund-opnamen. Daarbij verplaatst de beeldvormer het implantaat met de hand naar achteren, tegen de borstkaswand, terwijl het borstweefsel naar voren wordt gehaald.


De kans dat de prothese scheurt door die procedure is extreem klein.

 

Als een vrouw met borstprothesen geen screeningsmammografie mag of kan hebben, bijvoorbeeld wanneer al een scheurtje vermoed wordt, dan is eerst een echografie en vervolgens, indien nodig, een MRI-scan het aangewezen alternatief (4). Dus geen CT-scan.

 

 

Conclusie:

Vrouwen die een borstvergroting lieten uitvoeren, komen nog steeds in aanmerking voor een screeningsmammografie om borstkanker op te sporen. De kans dat de implantaten beschadigd worden, is extreem klein. Wel wordt die vrouwen gevraagd vooraf te melden dat ze borstprothesen hebben, omdat de techniek om de foto’s te maken best wordt aangepast. Komen ze om de een of andere reden niet in aanmerking voor een screeningsmammografie, dan is eerst een echografie en vervolgens een MRI-scan aangewezen. Net zoals voor vrouwen zonder borstprothesen.

 

 

Referenties:

 
 
  • (4) ACR Appropriateness Criteria Breast Implant Evaluation: 2023 Update. J Am Coll Radiol 2013;20:329-350.