Britse borstkankerspecialist verminkte twintig patiënten.

29-04-2017 15:52


Auteur: Patrick van IJzendoorn - de Volkskrant.


Ian Paterson.

Ian Paterson.   

Foto: AP. 


Een Britse borstkankerspecialist is vrijdag door een jury schuldig bevonden aan het verminken van twintig patiënten. De 59-jarige Ian Paterson voerde ten onrechte verstrekkende borstoperaties uit en in andere gevallen verrichtte hij juist half werk zodat tumoren bleven zitten. Het werkelijke aantal slachtoffers loopt in de honderden. De rechter moet nog een strafmaat bepalen en zei dat de arts een celstraf kan verwachten. Paterson is op borg vrijgelaten.

In de zeven weken durende rechtszaak in Nottingham hoorde de jury schrijnende verhalen van ex-patiënten die voor hun leven zijn verminkt door de specialist, die zowel in staatsziekenhuizen als privéklinieken werkte. Bij een vrouw voerde hij 27 biopsies uit aan een gezonde borst. Bij andere vrouwen verrichtte hij 'decolleté reddende' operaties, waar een totale amputatie geboden was. Enkele patiënten overleden vervolgens. Het is het grootste Britse zorgschandaal sinds de wanpraktijken in een ziekenhuis te Stafford waar honderden patiënten nodeloos overleden.

Volgens een rechercheur speelde Paterson voor God met andermans leven.


Paterson gebruikte zijn charme en status om patiënten te overreden om bij hem onder het mes te gaan. Volgens een rechercheur speelde hij voor God met andermans leven. Over de beweegredenen van Paterson bestaat onduidelijkheid, al houdt de politie er rekening meer dat het simpelweg ging om winstbejag. Paterson leidde een extravagante levensstijl en bezit meerdere huizen, in binnen- en buitenland. Dat kan verklaren waarom hij vaak voor dure procedures koos en meerdere onnodige operaties uitvoerde. Een slachtoffer omschreef hem als een 'psychopaat'.
Sinds 2003 zijn er geregeld klachten binnengekomen over zijn werkwijze, van patiënten, collega's en huisartsen. Zorgmanagers leken de even charismatische als dictatoriale arts in bescherming te nemen. De National Health Service heeft al 21 miljoen euro aan schadevergoedingen uitbetaald aan 250 gedupeerde vrouwen. Dat bedrag zal vrijwel zeker oplopen. Een radioloog bekijkt röntgenfoto's in Rotterdam.

Een radioloog bekijkt röntgenfoto's in Rotterdam.   

Foto: ANP.