cannabis ( deze stof zit in de volgende producten: Cannabis flos Bedrocan / Marihuana medicinaal / Cannabis flos Bedrobinol Cannabis / flos Bediol granulaat / Cannabis flos Bedica granulaat )

25-10-2015 18:47


Belangrijk om te weten over cannabis:

 • Cannabis vermindert spierkramp (spasticiteit) en misselijkheid, verlicht bepaalde soorten zenuwpijn, vermindert de druk in het oog en stimuleert de eetlust.
 • Bij multipele sclerose (MS), chronische zenuwpijn, misselijkheid en braken (zoals bij chemotherapie en hiv/aids) en verlies van eetlust (bijvoorbeeld in de laatste levensfase). Verder ook bij glaucoom en bij tics (syndroom van Gilles de la Tourette).
 • Inhaleren via inhalator: werkt binnen enkele minuten. Thee werkt na een half tot anderhalf uur. Na 2 weken kunt u beoordelen of cannabis voldoende helpt tegen uw klachten. 
 • U kunt last krijgen van een high-gevoel, duizeligheid en verwardheid. Deze bijwerkingen verdwijnen binnen enkele uren vanzelf. Als u een hart- of vaatziekte heeft, kunnen hartkloppingen en verhoogde bloeddruk een probleem vormen. Heeft u eerder een psychose gehad? Dan kunt u hier weer last van krijgen. Overleg voor gebruik eerst met uw arts.
 • Rijd de eerste 2 weken geen auto. Daarna alleen als u geen last meer heeft van bijwerkingen.  Pas op met alcohol. Dit kan u extra suf maken en de rijvaardigheid sterk beïnvloeden.Wat doet cannabis en waarbij gebruik ik het?

Cannabis is een kruidenmiddel, het bevat de toppen van de plant Cannabis sativa. Andere namen zijn marihuana of wiet. De apotheek levert speciale producten met een vaste samenstelling aan werkzame stoffen: de medicinale cannabis.
  
Artsen schrijven medicinale cannabis voor bij MS (multipele sclerose). Ze schrijven het soms voor bij  ernstige spierkrampen door ruggenmergschade, misselijkheid en braken door behandeling van kanker, hiv, aids of hepatitis C, chronische pijn, vooral zenuwpijn, tics (syndroom van Gilles de la Tourette) en glaucoom (verhoogde oogboldruk).

Ze schrijven het ook voor in de palliatieve zorg (zorg in de laatste levensfase) om misselijkheid en pijn te bestrijden en de eetlust op te wekken.

Uw arts zal cannabis pas voorschrijven als de gebruikelijke behandelingsmethoden onvoldoende werken of wanneer er te veel bijwerkingen optreden.


Multiple Sclerose (MS)

Multipele Sclerose (MS) is een ziekte van het centrale zenuwstelsel. Hierbij ontstaat schade aan het isolatiemateriaal (myeline), dat rondom de zenuwen in de hersenen en het ruggenmerg zit. Wat de oorzaak van die schade precies is, is nog niet bekend. Wel is bekend dat het afweersysteem (immuunsysteem) een rol speelt.


De klachten kunnen zeer uiteenlopend zijn: oogklachten, verlammingsverschijnselen van armen en/of benen, spierkrampen, pijn, vermoeidheid en gevoelstoornissen, zoals tintelingen. Bij sommige mensen gaan de klachten op en neer, bij anderen nemen ze langzaam toe.Behandeling

Het is nog niet mogelijk MS te genezen. Wel kan de neuroloog verschillende medicijnen proberen om de afweer te onderdrukken. Verder kan de arts cannabis voorschrijven bij ernstige klachten van pijn, spierkramp of spiertrekkingen.


Werking

Het is niet bekend hoe cannabis werkt bij MS. De werkzame bestanddelen van cannabis lijken effect te hebben op het verwerken van pijnsignalen in de hersenen. Ook is er invloed op het braakcentrum, op het geheugen en de aansturing van de skeletspieren (motoriek).

EffectHoe snel en hoe lang cannabis werkt is per persoon verschillend en hangt ook af van de manier waarop het wordt gebruikt. De inhalatie werkt snel, al binnen enkele minuten. De thee begint na een half tot anderhalf uur te werken; de werking houdt 4 tot 8 uur aan. Of het middel uw klachten voldoende bestrijdt is na 1 tot 2 weken te beoordelen.


Lees meer over  multiple sclerose (ms): https://www.apotheek.nl/klachten-ziektes/multiple-sclerose-ms          Spierkrampen:

Bij ernstige pijnlijke spierkramp of spasmen door ruggenmergschade kan cannabis worden geprobeerd als de gebruikelijke medicijnen niet voldoende werken. Het is niet precies bekend hoe cannabis werkt bij spasmen. Wel is bekend dat het invloed heeft op de aansturing van de skeletspieren (motoriek).


Lees meer over  spierkrampen: https://www.apotheek.nl/klachten-ziektes/spierkrampenMisselijkheid en braken:

Ernstige misselijkheid en braken kan ontstaan tijdens de behandeling van kanker, hiv, aids en bij hepatitis C. Als de gebruikelijke anti-braakmedicijnen onvoldoende werken, kan de arts het gebruik van cannabis adviseren. Het is niet precies bekend hoe cannabis werkt bij misselijkheid. Wel is bekend dat het invloed heeft op het braakcentrum in de hersenen.


Lees meer over  misselijkheid en braken: https://www.apotheek.nl/klachten-ziektes/misselijkheid-en-braken

          


Zenuwpijn:

Zenuwpijn wordt veroorzaakt door een beschadigde of geïrriteerde zenuw. Het is een hevige pijn, die vaak in één deel van het lichaam zit, bijvoorbeeld een deel van het gezicht of een deel van een arm of been. Als de gebruikelijke medicijnen tegen zenuwpijn onvoldoende werken, kan de arts het gebruik van cannabis adviseren. Het is niet precies bekend hoe cannabis werkt bij zenuwpijn. Wel is bekend dat het invloed heeft op de verwerking van pijnsignalen door de hersenen.


Lees meer over  zenuwpijn:   https://www.apotheek.nl/klachten-ziektes/zenuwpijn      Tics:

Tics zijn plotselinge bewegingen die niet zijn tegen te houden en steeds weer terugkomen. Tics komen voor bij het syndroom van Gilles de la Tourette en bij de ziekte van Huntington. Soms ook bij dwangstoornissen of dwangneuroses en bij ADHD. Als de gebruikelijke medicijnen tegen tics onvoldoende werken, kan de arts het gebruik van cannabis adviseren. Het is niet precies bekend hoe cannabis werkt bij tics. Wel is bekend dat het invloed heeft op de aansturing van de skeletspieren (motoriek) door de hersenen.


Lees meer over  tics:  https://www.apotheek.nl/klachten-ziektes/tics       


Glaucoom (verhoogde oogboldruk)

Een te hoge druk in het oog kan de gezichtszenuw beschadigen. Hierdoor valt een deel van het gezichtsveld weg, in het begin eerst de randen en later meer naar het midden. Als de gebruikelijke medicijnen tegen glaucoom onvoldoende werken, kan de arts het gebruik van cannabis adviseren. Het is niet precies bekend hoe cannabis werkt bij glaucoom. 


Lees meer over  glaucoom (verhoogde oogboldruk) https://www.apotheek.nl/klachten-ziektes/glaucoom-verhoogde-oogboldruk              Kanker:

Kanker en de behandeling daarvan geeft veel klachten, zoals misselijkheid, geen eetlust, gewichtsverlies, zwak gevoel, pijn. Cannabis kan een aanvullende behandeling zijn die deze klachten kan verlichten.

Lees meer over  kanker: https://www.apotheek.nl/klachten-ziektes/kanker         Hiv en aids:

Hiv en aids en de behandeling daarvan geeft veel klachten, zoals misselijkheid, geen eetlust, gewichtsverlies, zwak gevoel, pijn. Cannabis kan een aanvullende behandeling zijn die deze klachten kan verlichten.

Lees meer over  hiv en aids :  https://www.apotheek.nl/klachten-ziektes/hiv-en-aids

      


Palliatieve zorg:

In de laatste levensfase kunnen klachten ontstaan zoals misselijkheid, geen eetlust, gewichtsverlies, zwak gevoel en pijn. Cannabis kan een aanvullende behandeling zijn die deze klachten kan verlichten.


Lees meer over  palliatieve zorg: https://www.apotheek.nl/klachten-ziektes/palliatieve-zorg  


Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven. Meestal verdwijnen deze bijwerkingen na enkele uren vanzelf.De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende:


Regelmatig

 • 'High'-gevoel, dit is een vrolijke, opgewekte stemming die langzaam overgaat in een tevreden gevoel van kalmte en rust. Ook loomheid, honger, intensere beleving van kleuren en muziek, en verlies van gevoel voor tijd en plaats kunnen optreden. Deze bijwerking komt vooral voor na inhaleren van de damp of rook. Het komt bijna niet voor na het drinken van cannabis-thee.


Soms

 • Sombere stemming, vooral bij ouderen, en een gevoel van angst, paniek en verwarring. Dit treedt vooral op wanneer de dosering te hoog is of als u cannabis voor de eerste keer gebruikt. Zorg er daarom voor dat u op een rustige plek zit en er iemand bij u is als u cannabis voor de eerste keer gebruikt.
 • Cannabis kan bestaande psychische klachten verergeren, zoals schizofrenie (psychose). U kunt dan hallucinaties (waandenkbeelden) krijgen. Zorg ervoor dat uw arts op de hoogte is van deze klachten voordat u het gaat gebruiken.
 • Rusteloosheid en slapeloosheid. Raadpleeg uw arts als u veel last hebt van deze bijwerkingen.


Zelden

 • Duizeligheid, hoofdpijn, warme of koude handen en voeten, rode branderige ogen en een droge mond. Deze bijwerkingen gaan meestal na enkele uren weer voorbij.
 • Hartkloppingen, snelle hartslag, verhoging van de bloeddruk en pijn op de borst. In zeldzame gevallen kan hierdoor een hartinfarct ontstaan. De kans hierop is groter bij hoge dosering, bij inhalatie en als u al eerder een hartaanval heeft gehad. Waarschuw uw arts als u plotseling pijn op de borst krijgt. Als u last heeft van angina pectoris (hartkramp) kunnen de klachten verergeren. Waarschuw dan ook een arts. De bijwerkingen op het hart nemen binnen 1 uur weer af.
  Mensen met de aangeboren hartritmestoornissen  verlengde QT-interval of het Brugada-syndroom kunnen meer last krijgen. Als u een van deze aandoeningen heeft, mag u dit medicijn NIET gebruiken.


Zelden, bij roken van sigaretten met cannabis

 • Irritatie van de luchtwegen, keelontsteking, longaandoeningen zoals COPD en verminderde weerstand tegen infecties. De rook van sigaretten met cannabis bevat schadelijke stoffen zoals koolmonoxide en kankerverwekkende stoffen. Het roken van cannabis wordt daarom afgeraden. Door een speciale vernevelaar te gebruiken ademt u minder schadelijke stoffen in.


Zeer zelden

 • Bij langdurig en vaak gebruiken: kans op verslaving of geestelijke afhankelijkheid. Bij stoppen kunnen er ontwenningsverschijnselen ontstaan, zoals misselijkheid, rusteloosheid, prikkelbaarheid, slapeloosheid.


Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen, of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.


Heeft u last van een bijwerking? Meld dit dan bij het bijwerkingencentrum lareb. Hier worden alle meldingen over bijwerkingen van medicijnen in Nederland verzameld. Ik wil een bijwerking melden


Uitleg frequenties:

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen                                


Hoe gebruik ik dit medicijn?

Meestal begint u met een lage dosering. Afhankelijk van het effect kunt u de dosering geleidelijk aanpassen. Er zijn verschillende variëteiten te koop. Welke voor u het  geschiktst is, kunt u het beste zelf testen.


Hoe?

Er zijn verschillende manieren: het drinken van thee en het inhaleren van verwarmde cannabis. Beide methoden hebben hun voor- en nadelen.


Inhalatie van cannabis geeft een wat grotere kans op psychische bijwerkingen dan het drinken van thee. Bij het drinken van thee met cannabis is het echter wat moeilijker om de juiste dosering te vinden. Het duurt namelijk een half tot anderhalf uur voordat het gaat werken. Bij inhalatie is het makkelijker om bij te sturen om de juiste dosering te vinden. Het werkt namelijk al binnen enkele minuten.
Het roken van cannabis in een sigaret of waterpijp wordt afgeraden, omdat hierbij verbrandingsstoffen ontstaan die bij regelmatig gebruik schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid, vooral in combinatie met tabak. U kunt dan beter inhaleren met een vernevelaar.


 • Maken van thee: gebruik 1 gram cannabis en laat dit trekken gedurende 15 minuten in 1 liter zacht kokend water. Daarna de thee zeven en zo nodig op smaak brengen met honing, suiker of siroop. De thee die u nog dezelfde dag wilt drinken, kunt u in een thermoskan bewaren. De thee die u vanaf de volgende dag wilt drinken, kunt u in de koelkast bewaren in een glazen fles. Wanneer u een beetje koffiemelkpoeder toevoegt, is de thee enkele dagen houdbaar in de koelkast. U kunt de thee uit de koelkast gewoon weer opwarmen.
 • Inhalatie van verwarmde cannabis: hiervoor gebruikt u een vernevelaar of verdampingsapparaat. Adem de damp van de cannabis diep in  als een lichte mist zichtbaar is. Zorg dat er geen rook ontstaat, u ziet dat aan dikke wolken.


Wanneer?

 • Drinken van thee: drink 's avonds één kop (0.2 liter) warme of koude thee. Het kan ongeveer 2 weken duren voordat de werking van de thee op zijn best is. Als na 1 tot 2 weken gebruik één kop thee per dag onvoldoende werkt, kunt u zowel 's ochtends als 's avonds één kop drinken.
 • Inhalatie van verwarmde cannabis: inhaleer 1 tot 2 keer per dag enkele trekjes uit een verdampingsapparaat. Houd tussen 2 inhalaties een pauze van enkele minuten.


Hoe lang?

Gebruik dit medicijn zolang u klachten heeft. Als u na 1 tot 2 weken gebruik geen verbetering van de klachten merkt, overleg dan met uw arts. Het kan zijn dat de dosering moet worden verhoogd of dat u een andere variëteit moet gaan gebruiken. Het kan ook zijn dat u geen baat heeft bij het gebruik van cannabis.Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

Het is niet erg als u een dosis mist. Maar als u het medicijn al enkele weken gebruikt in een hoge dosering, kunt u misschien ontwenningsverschijnselen krijgen.


 • Als u dit medicijn 1 keer per dag gebruikt: neem de vergeten dosis alsnog. Wacht 8 uur voor u de volgende dosis gebruikt.
 • Als u dit medicijn 2 keer per dag gebruikt: neem de vergeten dosis alsnog. Wacht 4 uur voor u de volgende dosis neemt.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?


autorijden?


Het kan gevaarlijk zijn aan het verkeer deel te nemen als u dit medicijn gebruikt. Wilt u weten of u met dit medicijn mag autorijden? Beantwoord dan de vragen in het schema hieronder.cannabis_verkeersdeelname4.jpg


Let op: ook de verschijnselen waarvoor u cannabis gebruikt kunnen een reden zijn dat u niet mag autorijden. Overleg met uw arts of dat bij u het geval is. Wilt u meer informatie over autorijden bij bepaalde aandoeningen?


Kijk dan op de website van het CBR: https://cbr.nl/medisch.pp


Voor meer algemene informatie kunt u het thema 'Medicijnen in het verkeer': https://www.apotheek.nl/themas/medicijnen-het-verkeer   lezen. In dit thema leest u bijvoorbeeld wat de wet zegt over medicijnen in het verkeer. Ook vindt u adviezen waarmee u rekening moet houden als u wel (weer) mag autorijden. 


alcohol drinken?


Alcohol en cannabis versterken en verlengen elkaars werking aanzienlijk. Beperk daarom het gebruik van alcohol en drink het liever niet. Rijd absoluut geen auto als u alcohol heeft gedronken terwijl u cannabis gebruikt.alles eten?

U mag alles eten.


Mag ik cannabis gebruiken met andere medicijnen?

De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn andere medicijnen die het reactievermogen verminderen. Bij deze medicijnen is vaak op de verpakking een gele waarschuwingssticker geplakt. De effecten op bijvoorbeeld de rijvaardigheid versterken elkaar. Rijd geen auto als u 2 of meer van dergelijke medicijnen gebruikt.


Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Gebruik dit medicijn NIET als u zwanger bent of binnenkort zwanger wilt worden. Werkzame bestanddelen van cannabis kunnen via het bloed het ongeboren kind bereiken. Sommige kinderen waarvan de moeder tijdens de zwangerschap cannabis heeft gebruikt, hebben groeiachterstand, problemen met slapen, zijn hyperactief of hebben concentratieproblemen. Overleg met uw arts of apotheker als u zwanger bent of wilt worden.


Borstvoeding
Gebruik dit medicijn NIET als u borstvoeding geeft of stop de borstvoeding. Werkzame bestanddelen van cannabis komen in de moedermelk terecht en kunnen dan bijwerkingen bij de baby geven. Wilt u borstvoeding geven overleg dan met arts of apotheker.


Mag ik zomaar met dit medicijn stoppen?

Als u dit medicijn slechts enkele dagen achter elkaar gebruikt heeft, kunt u in één keer stoppen. Er treden dan in het algemeen geen ontwenningsverschijnselen op.
Na een gebruik van enkele maanden kunnen er ontwenningsverschijnselen ontstaan, zoals rusteloosheid, prikkelbaarheid, slapeloosheid en misselijkheid. Deze verschijnselen verdwijnen meestal binnen ongeveer 2 dagen. Als u de dosis langzaam verlaagt, heeft u geen of minder last van ontwenningsverschijnselen.Onder welke namen is cannabis verkrijgbaar?

De werkzame stof cannabis zit in de volgende producten:

Cannabis flos Bedrocan / Marihuana  medicinaal / Cannabis flos Bedrobinol Cannabis / flos Bediol granulaat / Cannabis flos Bedica granulaat


Heb ik een recept nodig?

Cannabis bestaat uit de gedroogde bloemtoppen van de plant Cannabis Sativa. Het wordt speciaal geteeld voor levering via de apotheek zodat een constante kwaliteit wordt geleverd. Het bevat verschillende werkzame stoffen, waaronder dronabinol (THC) en cannabidiol (CBD).


Cannabis wordt geleverd in verschillende variëteiten, waarin verschillende gehaltes aan werkzame stoffen zitten, namelijk de 'Bedrobinol', de 'Bediol', de 'Bedica' , de 'Bedrocan' en de 'Bedrolite' variëteiten. Cannabis is via de apotheek verkrijgbaar op recept in porties van 5 gram. Cannabis Bediol, Cannabis Bedica en Cannabis Bedrolite zijn als granulaat verkrijgbaar, dat wil zeggen dat de bloemtoppen zijn vermalen. Het is hierdoor gemakkelijker te doseren.


 

Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn?


Lees dan verder in het thema: Medicijnprijzen en vergoedingen: https://www.apotheek.nl/themas/medicijnprijzen-en-vergoedingen-hoe-zit-het-nuBron: www.apotheek.nl