Chemopompje verlengt leven bij uitgezaaide darmkanker.

21-04-2017 00:00
                                          

Chemopompje verlengt leven bij uitgezaaide darmkanker   
            

Patiënten met in lever uitgezaaide darmkanker leven gemiddeld twee jaar langer, dankzij een onderhuids chemopompje. Dit blijkt uit een groot onderzoek onder Amerikaanse kankerpatiënten. Chirurg-oncoloog dr. Bas Groot Koerkamp van het Erasmus MC leidde dit onderzoek, dat plaatsvond in het Memorial Sloane Kettering Cancer Center te New York.


Uitgezaaide darmkanker naar de lever:

Darmkanker komt veel voor in Nederland. Jaarlijks zijn er circa dertienduizend nieuwe patiënten. Ongeveer de helft van hen krijgt uitzaaiingen in de lever. Die kunnen vaak operatief worden verwijderd, maar bij 80% van de geopereerde patiënten keert de kanker terug. Chemotherapie in pilvorm of via het infuus verkleint die kans niet. Er is op dit moment in Europa geen behandeling om het terugkomen van de kanker na de operatie te voorkomen.


Onderzoek in Nederland:

Groot Koerkamp onderzocht in de VS een grote groep patiënten met uitgezaaide darmkanker die na operatieve verwijdering van de uitzaaiingen in de lever een pompje onderhuids geïmplanteerd kregen. Dat pompje geeft chemotherapie op de plek waar die het meest nodig en effectief is, namelijk rechtstreeks in de lever. Hij gaat een soortgelijk onderzoek nu ook in Nederland opzetten. Hierin wordt wederom de effectiviteit van de HAI (Hepatic Arterial Infusion)-pomp onderzocht. Voor het onderzoek in Nederland komen patiënten in aanmerking met uitzaaiingen van darmkanker in de lever.


Lees en luister ook: het verhaal van Gerda met darmkanker stadium 4 (28 uitzaaiingen naar de lever)


Sparen van gezonde levercellen:

De HAI-pomp dient de chemotherapie, floxuridine, toe in de slagader naar de lever. De kankercellen ontvangen zo een hoge dosis chemotherapie. Het gaat hierbij om kankercellen in de lever die op de CT-scan en tijdens de operatie onzichtbaar waren en daarom niet door de chirurg zijn verwijderd. De gezonde levercellen worden grotendeels gespaard, omdat zij vooral bloed krijgen via de poortader.


Minimale bijwerkingen:

Het bijzondere van floxuridine is dat het vrijwel volledig wordt opgenomen in de lever. Hierdoor ontstaat een concentratie in de lever die vierhonderd keer hoger is dan buiten de lever. De chemotherapie werkt dus heel gericht: torenhoge concentratie in de kankercel met minimale bijwerkingen en daardoor een betere kwaliteit van leven. Slechts enkele patiënten hadden bijwerkingen, zoals maagklachten of galwegklachten.


De resultaten zijn 21 april 2017 gepubliceerd in het vakblad Journal of Clinical Oncology/
Bron: https://www.mijngezondheidsgids.nl/chemopompje-verlengt-leven-uitgezaaide-darmkanker/