'Chemotablet voor thuisbehandeling kankerpatiënten in opkomst'.

28-04-2017 11:50


Auteur: NU.nl         


Veel vormen van chemotherapie kunnen binnen afzienbare tijd worden toegediend met een pil die thuis kan worden geslikt. Dat voorziet oncoloog en klinisch farmacoloog Jan Schellens van het kankerinstituut Antoni van Leeuwenhoek (AVL).        


Farmaceutische onderzoekers van het AVL zijn op dit moment bezig met het ontwikkelen van een chemotablet voor de behandeling van prostaatkanker. Binnenkort start een patiëntenstudie in enkele ziekenhuizen om het middel te testen.


"Je chemotherapie thuis op de bank of in bed innemen met een beetje water, waardoor je minder vaak naar het ziekenhuis hoeft af te reizen. Dat is wat veel patiënten graag willen en waar ze ook om vragen", zegt Schellens in De Telegraaf.


Op dit moment staan 72 antikankermiddelen bij de Europese geneesmiddelenautoriteiten geregistreerd als capsule of tablet. Die mogen thuis als chemo worden gebruikt. Er zijn echter vele honderden infuusvloeistoffen die patiënten uitsluitend in het ziekenhuis krijgen toegediend.


Minder bijwerkingen:

Schellens denkt niet dat orale chemotherapie, die beschikbaar komt voor de "grote vormen van kanker" zoals prostaatkanker, longkanker en borstkanker, de infuuschemo zal verdringen. Wel stelt hij dat tabletten waarschijnlijk minder bijwerkingen hebben omdat ze in lagere doseringen frequenter ingenomen kunnen worden. "Hopelijk zal dat leiden tot minder overgevoeligheidsreacties, minder infecties en ook minder haarverlies."


Vorig jaar kregen ruim 108.000 Nederlanders de diagnose kanker. Veruit de meeste patiënten worden behandeld met chemotherapie.
Bron: www.nu.nl/gezondheid