Chemotherapie bij schaamlipkanker.

24-01-2014 21:11
 

 Chemotherapie is een behandeling met cytostatica. Dit zijn medicijnen die cellen doden of de celdeling remmen. Deze medicijnen verspreiden zich via het bloed door uw lichaam. Ze kunnen op bijna alle plaatsen kankercellen bereiken.

U krijgt deze behandeling als kuur: dit betekent dat u altijd een periode medicijnen krijgt en een periode niet. Bijvoorbeeld: u krijgt een week medicijnen en heeft daarna 3 weken rust. U krijgt zo’n chemokuur u meestal een paar keer achter elkaar.


Een enkele keer is er een reden om bij vulvakanker chemotherapie toe te voegen aan een andere behandeling. Het kan dan een aanvullende behandeling zijn of een palliatieve behandeling. Een ander woord voor aanvullend is adjuvant. Een palliatieve behandeling is bedoeld om de ziekte te remmen of klachten te voorkomen of verminderen.


Chemoradiatie

U krijgt soms chemotherapie in combinatie met bestraling. Dit heet chemoradiatie. Chemoradiatie krijgt u wanneer vulvakanker is uitgebreid naar de anus en/of naar de urinebuis. Deze behandeling is in opzet genezend. De cytostatica versterken het effect van de bestraling.

 

U kunt chemotherapie krijgen:

 

  • als tablet
  • via een infuus


Krijgt u tabletten voorgeschreven, dan hoeft u niet in het ziekenhuis opgenomen te worden. Krijgt u de medicijnen via een infuus? Dan gaat u hiervoor wekelijks of eens per 3 weken naar het ziekenhuis. Soms wordt u dan wel opgenomen.


Palliatieve chemotherapie

Chemotherapie kunt u ook als palliatieve behandeling krijgen. Wetenschappelijk onderzoek heeft geen duidelijke meerwaarde van chemotherapie als palliatieve behandeling aangetoond. Daarom is er geen standaardbehandeling. U kunt het beste met uw arts bespreken of u chemotherapie wilt krijgen.


Bijwerkingen chemotherapie bij schaamlipkanker

U kunt door chemotherapie last krijgen van:


  • haaruitval
  • misselijkheid en overgeven
  • darmklachten
  • een verhoogd risico op infecties
  • vermoeidheid

Of en hoeveel last u krijgt van de bijwerkingen, hangt onder andere af van:

 

  • de soorten medicijnen
  • hoeveel medicijnen u krijgt

Bent u misselijk of geeft u veel over? Dan kunt u hier meestal medicijnen voor krijgen. Vraag uw arts hiernaar.

Bent u klaar met de chemokuur, dan worden de bijwerkingen meestal minder. Maar u kunt na de behandeling nog lang moe blijven.

Meestal maakt chemotherapie de bijwerkingen van de bestraling heftiger

 

 

 
Bron:   www.kanker.nl