Column: Carrie ( Ansichtkaart )

03-09-2017 16:13


Auteur: Carrie.    


Foto: AD.
Column Het gebruik van het woord kanker is aan verandering onderhevig. Vroeger gebruikte je het sowieso niet. Mijn tante Elly werd ziek, ze ging dood en het enige dat mijn moeder en oma fluisterend aan elkaar vertelden was dat ze was 'opengemaakt' maar dat er niets meer aan te doen was. Bij de buurman een paar jaar later heette het nog uiterst voorzichtig 'K'. En bij mijn vader, een aantal jaren later mochten we wel zeggen dat het kanker was, maar dan niet aan zijn prostaat. Dat vond hij dan weer te intiem.


Sindsdien is er heel wat gebeurd. Een groot deel van Nederland kreeg het Syndroom van Gilles de la Tourette en schold iedereen uit voor kankerlijer. En dat riepen ze dan het liefst met de gestrekte middelvinger tegen de voorruit en de hand op de toeter.Er is heel wat gebeurd met het woord 'kanker'Dat is nu ook weer anders. Kanker is iets waar we met zijn allen iets aan proberen te doen. Een gezamenlijk project. We fietsen samen in de bergen, we zwemmen in de Maas en we spelden roze lintjes op.


We praten er ook anders over. Liever, zachter. Ik kwam een jongen tegen, een blond puberjoch dat een enorme hap van zijn hamburger nam en genietend zei: 'Kankerlekker!' En een lief kind op de peuterspeelplaats die bewonderend keek naar de tekening van haar vriendinnetje, roze natuurlijk, en toen zei: 'Aaaah, kankerschattig!'


Dat is allemaal tot daaraan toe, zo gaan die dingen. Maar toen was ik laatst een ansichtkaart aan het kopen en zag ik bij het rek 'Beterschap' somber gekleurde kaarten staan met de volgende spreuken: ,,Samen gauw eens praten over koetjes en kanker?'' ,,Countdown to last chemo!'' en ,,You 1, Cancer 0.'' Toen kreeg ik een rotgevoel en ik weet niet eens waarom. Misschien omdat de kaarten over hart- en vaatziekten, hersenbloedingen, Parkinson, MS en Alzheimer er niet bij stonden. Daar kan je ook heel naar dood aan gaan.


Mocht ik in de toekomst onverhoopt 'opengemaakt' worden, K of desnoods prostaatkanker krijgen, kom dan niet met zo'n lullige voorgedrukte kaart aan. Zeg dan maar gewoon: 'Lieve kankerlijer, we gaan je missen...'
Bron: www.ad.nl