COLUMN. Ilse pipeleers “Borstkanker heeft mijn heerlijke vrouwelijkheid verdreven”

06-04-2017 18:57Foto: HBvL.Ik moet leren om mij weer vrouw te voelen. Een gevoel dat erg lang is weggeweest. Borstkanker is geen zuiver lichamelijke aangelegenheid. Sputterende hormonen en een gehavend lichaam treffen een vrouw in haar diepste wezen.

                     

Tegen de tijd dat ik veertig werd, had ik een stevige portie zelfvertrouwen verzameld. Als een zelfverzekerde vrouw keek ik in de spiegel en ik durfde van mezelf zeggen dat ik er goed uitzag.COLUMN.         

Foto: HBvL.


Borstkanker heeft mijn heerlijke vrouwelijkheid verdreven. De belofte om het hele behandelingstraject in stijl af te handelen, heb ik nooit verbroken. Mooie kleding, make-up en goed voor mezelf zorgen waren altijd al belangrijk en moesten belangrijk blijven. Hoe moeilijk het soms ook was.


Ook al zat de look goed, toch voelde ik me heel anders, niet meer dezelfde vrouw. Verlies van libido en seksualiteit zijn onderwerpen waar in alle talen over wordt gezwegen. Zelfs in de stapel brochures over alles en nog wat. In eerste instantie is seks ook van ondergeschikt belang, maar in the long run is het een belangrijk thema waar je als koppel mee te maken krijgt.
Het chemische goedje dat mij moest genezen, maakte me zieker dan ik ooit was. Mijn haar viel uit, een moment waarop alles veranderde en ik mezelf niet meer zo graag in de spiegel bekeek. De chemo gooide mijn vrouwelijke hormonen overhoop en katapulteerde mij naar iets wat op de menopauze leek. Van mijn libido bleef vrij weinig over.


Goed en wel hersteld van die chemische brol volgde de amputatie van mijn rechterborst. Mijn vrouwenlichaam werd verminkt om het weer gezond te maken. Ik kan alleen voor mezelf spreken, maar ik voelde me totaal niet meer sexy of aantrekkelijk.


Biologie en psychologie gaan hand in hand. De borstreconstructie begin dit jaar was voor mij een eerste stap in de goede richting. Maar het voelt nog niet meteen als voorheen. Het resultaat is al erg mooi, maar het gaat nog een tweetal jaar duren vooraleer alle littekens zijn genezen.

David is blijven herhalen hoe graag hij mij ziet en hoe mooi hij mij vindt. We hebben er veel over gebabbeld. En hij stelt mij gerust. Maar ook ik moet mij opnieuw sexy en aantrekkelijk vinden. Het mentale beeld dat ik van mezelf heb moet nog veranderen.
Mijn tip: wees lief voor jezelf en blijf aandacht besteden aan je uiterlijk. Never underestimate the power of a good outfit on a bad day. Onderschat nooit de kracht van een goeie outfit op een slechte dag.


Ilse Pipeleers (42) uit Diepenbeek schrijft een wekelijksdagboek over haar leven na borstkanker.

 Bron: www.hbvl.be