Column Linda Akkermans | Nadat ik het woord piemelkanker had laten vallen, deed mijn zoon niet meer moeilijk.

30-11-2022 17:18

 

 

Auteur: Linda Akkermans - ed.nl/binnenland

 

 

 

Linda Akkermans. 

Foto: Joost Hoving.

 
 
 
 
 
 

COLUMN: Linda Akkermans schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt.

 
 
 
Zelf gruwt hij bij het idee alleen al: seks, bah! Gaat-ie nóóit doen. Vooruit dan, misschien als hij later kinderen wil. Maar alleen dan, hè! We hadden onze oudste zoon verteld waarom hij gevaccineerd zou worden tegen het humaan papillomavirus, ofwel hpv. Die uitleg was niet zo ingewikkeld: de meeste mensen die seksueel actief zijn, krijgen dit virus. Meestal merk je daar niks van en het kan ook geen kwaad. Maar er zijn er een paar varianten van hpv die bijvoorbeeld baarmoederhalskanker kunnen veroorzaken. En in zeldzame gevallen kanker in de mond, keel of penis.
 
Gelukkig is er een vaccin dat de kans daarop fors verlaagt. En nóg een keer hoera: niet alleen meisjes kunnen de twee prikken die daarvoor nodig zijn tegenwoordig krijgen, want sinds dit jaar worden jongens vanaf 10 jaar ook uitgenodigd om zich in te laten enten.

Helaas zijn er heel veel minkukels zoals de man wiens naam ik nooit meer wil noemen (maar hij is een fascist, zit in de Tweede Kamer en is de voorman van Forum voor Democratie). Deze dommerik strooide eerder op sociale media namelijk met teksten als ‘Zelfs vaccinaties worden inclusiever. Dus vanzelfsprekend krijgen jongens nu ook een uitnodiging van het RIVM voor vaccinatie tegen... baarmoederhalskanker! Maar dat is volstrekt logisch.’

 

 

Je gunt geen man kanker aan zijn jongeheer, want waar moeten ze in vredesnaam dán nog over opscheppen?

 
 
 
Zeer kwalijk. Je gunt namelijk geen man kanker aan zijn jongeheer, want waar moeten ze in vredesnaam dán nog over opscheppen? Zonder gekheid: peniskanker is de hel en bovendien hebben de jongens die gevaccineerd kunnen worden toch ook zusjes, moeders, tantes, juffen en buurvrouwen met baarmoeders. Allemaal vrouwen die hopelijk nooit afscheid hoeven nemen van hun kinderwens, omdat hun baarmoeder verwijderd moet worden of erger nog: die afscheid moeten nemen van het leven door - excusez les mots - zo'n kútvirus.

Inenten dus die hap! Geen discussie over mogelijk. Ons kind had in deze dan ook niks te vertellen. Gelukkig deed hij ook niet meer moeilijk nadat ik het woord piemelkanker had laten vallen. En zo stonden we gisteren met de halve klas bij de Brabanthallen in Den Bosch waar een hpv-prikdag was.

 

Na afloop stonden er een paar tegen elkaar op te scheppen over hoe diep die naald er in ging. Ik moet toegeven: de meiden konden er ook wat van.

 

 

 

Bron: www.ed.nl