Column Marijke van der Meer: ( Bevolkingsonderzoek borstkanker, schande! )

13-11-2017 21:02





Borstkanker is een afschuwelijke ziekte. Het zorgt voor een hoop ellende en als het niet op tijd ontdekt wordt, dan zaait het uit. Het komt in de rest van het lichaam en je gaat er aan dood.


Omdat borstkanker vooral bij vrouwen boven de 50 jaar voorkomt, wordt er in Nederland bevolkingsonderzoek naar gedaan. Alle vrouwen tussen 50 en 75 jaar worden iedere twee jaar opgeroepen om röntgenfoto's te laten maken van de borsten.


Dit wordt gedaan door het RIVM. Zij schrijven: ,,Van iedere 1.000 vrouwen van vijftig jaar overlijden er veertig in de loop van hun leven aan borstkanker. Door regelmatige deelname aan het bevolkingsonderzoek wordt de kans op overlijden aan borstkanker gehalveerd. Vrouwen die regelmatig meedoen aan het bevolkingsonderzoek hebben ongeveer vijftig procent minder kans om te overlijden aan borstkanker dan vrouwen die niet meedoen."


Het is dus heel belangrijk dat vrouwen dat onderzoek ondergaan, want je kunt je leven er mee redden. En het is heel eenvoudig: je krijgt de oproep voor een bepaalde datum en tijd - als je niet kunt, verzet je de afspraak - je gaat er heen, laat de foto's maken en je krijgt een dag of wat later de uitslag. Gratis.


Het RIVM heeft een flink aantal onderzoeksbussen en ook hebben ze met sommige ziekenhuizen een contract.


In Zoetermeer staat de bus met enige regelmaat op de Denemarkenlaan. Dat is één van de weinige bussen die NIET rolstoeltoegankelijk is. De meeste andere bussen zijn dat wel en hebben een lift, maar in Zoetermeer komt ALTIJD de niet toegankelijke bus. Met het LangeLand Ziekenhuis is er GÉÉN contract.


Vrouwen in rolstoelen moeten erg veel moeite doen om toch die foto van hun borsten te laten maken. Sommigen kunnen met de auto naar een bus in een andere plaats, bijvoorbeeld Alphen aan den Rijn, maar als je bent aangewezen op een rolstoelbus is dat een ingewikkelde en dure grap. Je kunt ook de regel-het-zelf-maar-methode volgen: dan ga je naar de huisarts en die schrijft de foto's voor in het ziekenhuis. Als je het eigen risico niet hebt opgemaakt, kost het meer dan honderd euro!


Het komt er dus op neer dat het voor de meeste vrouwen laagdrempelig - eenvoudig en gratis - is geregeld, maar niet als je gehandicapt bent en in Zoetermeer woont!


Officiële klacht:

Ik heb al eens (in 2015) een officiële klacht ingediend bij het RIVM. De reactie: ,,Zoals ik in onze telefonische gesprekken gezegd had, neem ik deze klacht over en vanuit mijn kant wordt de reactie geregistreerd en gerapporteerd. De rapportage wordt dan onder andere door de leidinggevenden dan weer gebruikt in overleg, omdat de planning van afspraken en onderzoekseenheden over diverse afdelingen gaat. Maar ook voor het managementteam is dit belangrijk om te weten. Daarnaast telt dit ook mee in de landelijke rapportage die wij maken. Ook is het belangrijk te kunnen vaststellen waar klachten over ingediend worden."


Met andere woorden: het is in een lijstje gezet en er verandert niets. Dit jaar heb ik weer gebeld. De meeste bussen zijn toegankelijk met een rolstoel, maar het is niet mogelijk om af en toe zo'n toegankelijke bus in Zoetermeer te zetten, en nee helaas, er is géén contract met het ziekenhuis in Zoetermeer.


Ik vraag me af hoeveel Zoetermeerse gehandicapte vrouwen uiteindelijk helemaal geen foto's laten maken en dus extra risico lopen. En ik maak me kwaad. Als gehandicapte word je vaak fysiek buitengesloten (zoek in het weekeinde maar eens een toegankelijke tandarts) en zelfs voor zo iets belangrijks als de controle op borstkanker is het niet goed geregeld. Schande!


Marijke van der Meer is fractievoorzitter van de lokale politieke partij Zó! Zoetermeer. Ze is het langstzittende raadslid van Zoetermeer.  




Bron: www.zoetermeersdagblad.nl