Column: Sluipende gluiperds.

21-12-2017 17:06
Heel vroeger, toen ik nog niet in de kankerwereld werkte, vond ik in mijn onschuld uitzaaiingen eigenlijk wel een mooi woord. Het klonk een beetje als de lente, je zaait iets uit en na verloop van tijd komt er iets moois te voorschijn.


Het bleek een geheel verkeerde associatie. Eenmaal met de neus op de feiten gedrukt veronderstelde ik dat je - als je uitzaaiingen had - meteen doodging. Ook dat is niet waar, want er zijn mensen die er heel lang mee leven. Maar leuk is anders. Je hebt immers een kortere levensverwachting, nog meer verdriet, nog meer onzekerheid.


'Het zijn sluipende gluiperds' whatsappte ik mijn vriendin die hoorde dat haar tumormarkers opnieuw gestegen waren. 'Moet wel ff lachen, mafkees', whatsappte ze terug. Ik was blij met die glimlach. Ik vind mijn vriendin enorm dapper (dit kost mij een draai om mijn oren, maar ik zeg het toch ...). Ik bewonder haar omdat ze niet knettergek wordt. Omdat ze de kracht vindt om na elk slecht bericht weer overeind te veren. Ze is jaloersmakend goed in het genieten van de dingen die haar goed doen. Een bezoek aan de kinderen, een wijntje op een terras, met een kop thee voor de open haard, in haar eentje naar een eiland waar niemand weet dat ze kanker heeft, een schrijfcursus, een kletspraatje met een vriendin.


Nee, een feest is het niet, maar ze weet er wel iets van te maken. En nu maar duimen dat die sluipende gluiperds zich weer even laten temmen.


Deze column is verschenen in het boek 'By Nel; 51 columns in het teken van veerkracht'. 


Hierin zijn 51 columns gebundeld die in het teken staan van veerkracht. Ze weerspiegelen momenten van warmte, humor, pijn en hoop. Daarnaast bieden ze stof tot nadenken en hopelijk ook steun.


De columns zijn geschreven door psycholoog en schrijver Nel Kleverlaan voor de Facebookpagina van 't Praethuys, inloophuis voor mensen met kanker en hun naasten.


Daarnaast heeft Nel zich jarenlang ingezet voor onder andere de Vereniging Ouders, Kinderen en Kanker (VOKK) de stichting Verdriet door je Hoofd en de website www.kankerspoken.nl


By Nel is nu te koop voor 10 euro! (+ eenmalig € 3,50 verzendkosten) op de websiteBron: www.palvooru.nl