COLUMN. van Ilse Pipeleers ( “Neem kanker serieus, want kanker is geen spelletje” )

18-05-2017 21:12Foto: LD.Er zijn zo van die dingen die je je alleen maar kan voorstellen als je het zelf hebt meegemaakt. De euforie aan de eindmeet van die ene loopwedstrijd. Het gelukzalige gevoel wanneer de weegschaal dat magische getal aangeeft waar je al zo lang naar streeft. Het is net zo met ziek worden, (borst)kanker krijgen. Als je het zelf niet ervaren hebt, heb je geen idee. Je kan proberen het te begrijpen, je een voorstelling maken van wat het is, maar echt weten doe je het niet. Bovendien is geen enkel ziekteverloop hetzelfde, ervaart geen enkele kankerpatiënt hetzelfde.

           

    

                     

De cijfers alleen al zijn hard. Elke dag sterven zeven vrouwen aan borstkanker. Alleen al in ons land. Elk jaar krijgen meer dan tienduizend vrouwen de diagnose borstkanker. Dat is een volledig dorp. En de kans is één op acht dat u als vrouw in uw leven te maken krijgt met borstkanker. Dat is veel. Heel erg veel. Aandacht is hard nodig.


Kanker overkomt je, kanker overvalt je, kanker maakt dat alles anders wordt. Daarom is het zo belangrijk dat erover gesproken wordt. Zelf probeer ik mijn steentje bij te dragen door mijn verhaal met jullie te delen. Ondanks vele overeenkomsten is mijn verhaal niet dat van vele anderen. Ieder verhaal is uniek. De afgelopen twee jaar heb ik veel prachtige dames leren kennen, elk met hun eigen verhaal. Dames die kanker overwonnen hebben. Dames die hervallen zijn en toppers die de strijd spijtig genoeg hebben verloren.Om het bewustzijn over kanker en de gevolgen ervan te creëren, is het belangrijk om al die verhalen met de buitenwereld te delen.


Maar het 'Facebook Borstkanker Awareness Spel' slaat de bal volledig mis. Hoe goedbedoeld het ook is. De hartjes, de kleur van je beha, je favoriete drankje,... allemaal goed en wel, maar dit 'kankerspelletje' draagt voor geen meter bij tot begrip en het borstkankeronderzoek schiet er niets mee op.Als je echt je steentje wil bijdragen, stort dan geld op de rekening van stichtingen als Pink Ribbon en Kom op Tegen Kanker. Stichtingen die het geld gebruiken voor onderzoek naar nieuwe en betere kankerbehandelingen voor die dorpen vol vrouwen die jaarlijks getroffen worden.


En als je er dan toch absoluut je favoriete drankje bij wil betrekken, ga dan eens op bezoek bij iemand die kanker heeft en maak er een gezellige middag van. Doe iets voor iemand die getroffen is door kanker.


Neem kanker serieus, want kanker is geen spelletje.


Ilse Pipeleers (42) uit Diepenbeek schrijft een wekelijksdagboek over haar leven na borstkanker.
Bron: www.hbvl.be