Column: Vloekboete.

01-04-2017 16:21


Auteur: Niels Herijgens  - BN de Stem.


Eerst riep ik auw. Daarna een kort synoniem voor het vrouwelijk geslachtsdeel. Tot slot belasterde ik luidkeels een bekend opperwezen. Nee, fraai was het allemaal niet. Maar het hielp me wel een onverwachte glijpartij van de trap te verwerken. Mijn rug was een auto met blikschade, de verwensingen een monteur die hielp met uitdeuken.Etten-Leur - 01/12/2016 - Foto: Marcel Otterspeer / Pix4Profs - Niels Herijgens 

Etten-Leur - 01/12/2016 - Foto: Marcel Otterspeer / Pix4Profs - Niels Herijgens.
Nog een geluk dat dit niet op straat in pakweg Ermelo gebeurde. Daar had ik zomaar een boete kunnen krijgen. Een wijkagent slingerde er deze week een jongen op de bon, omdat die 'al kanker roepend' over straat liep. De politieman twitterde trots over zijn sanctie en kreeg veel bijval.


,,Alleen maar positieve reacties'', meldde hij zelfs.


Zou ik dan de enige zijn die hier moeite mee heeft?


Ho, wacht, dit komt ongetwijfeld verkeerd over. Dus eerst, voor alle duidelijkheid: ook ik vind het verre van prettig dat er zo veel wordt gescholden met het woord kanker. Het is een afschuwelijke ziekte. Net zoals de meeste Nederlanders heb ik er familie, vrienden en kennissen aan zien lijden, soms zelfs aan bezwijken. Dus dat je mensen pijn doet door achteloos te strooien met kanker-dit en kanker-dat, snap ik. Ik hoop ook niet dat mijn kinderen het gaan doen


Maar een bekeuring?


Wetshandhavers die fatsoensbeoordelaars worden, dat lijkt me nu echt niet de bedoeling. Sterker nog: het is ronduit gevaarlijk wanneer autoriteiten bepalen welk taalgebruik door de beugel kan. Voor je weet heb je een gemeente die 'sjeezus' al niet meer vindt kunnen of een regering die bang is voor belediging van bevriende staatshoofden en kijk je constant over je schouder of de woordenpolitie je niet op de hielen zit.


Hoe naar verwensingen ook kunnen zijn, goede manieren zijn geen overheidstaak. Fatsoen is aan mensen in de maatschappij, niet aan mannen met bonnenboekjes. Die kunnen beter boeven vangen. Zei ik dat netjes genoeg? Ik hoop het, want mocht ik er een boete voor krijgen, dan zou ik toch echt even vloeken.
Bron: www.bndestem.nl/columns