Complementaire therapieën.

16-02-2014 16:03


Als je belast bent met borstkanker moet je vaak belangrijke beslissingen nemen, bijvoorbeeld over je behandeling. Het kan zijn dat je overweegt, naast je reguliere behandeling in het ziekenhuis, een complementaire, alternatieve behandeling te volgen.

Bij het kiezen van een alternatieve behandeling is het belangrijk dat je evenwichtige, onafhankelijke en duidelijke informatie over de behandelwijze verzamelt. KWF heeft een handige checklist opgesteld die je kunt gebruiken bij uitzoeken van een alternatieve behandeling.

Als je besluit naast je reguliere behandeling een alternatieve behandeling te volgen, bespreek dit dan altijd met je behandelend specialist of huisarts. Realiseer je dat 'baat het niet, dan schaadt het niet' niet altijd op gaat. Alternatieve behandelingen zijn niet altijd onschadelijk.

Complementaire of alternatieve behandelingen worden op verschillende manieren aangeduid.


Bijvoorbeeld:

  • aanvullende behandelingen
  • additionele behandelingen
  • CAM (Complementaire en Alternatieve Methoden)
  • integratieve behandelingen
  • niet-officiële behandelingen
  • niet-conventionele behandelingen
  • ondersteunende behandelingen


Ook worden termen als geneeswijzen, behandelingen, behandelwijzen, therapieën en geneeskunde door elkaar gebruikt.

De onderstaande hulpverleners zijn organisaties die overkoepelend en/of landelijk actief zijn. Borstkankervereniging Nederland (BVN) zet in dit overzicht geen individuele behandelaars. BVN beseft dat deze lijst mogelijk niet compleet of volledig is. Wanneer verzoeken binnenkomen worden deze zorgvuldig afgewogen met het team voor we deze op de website plaatsen.


De Nederlandse Vereniging van Antroposofische Zorgaanbieders (NVAZ)

De Nederlandse Vereniging van Antroposofische Zorgaanbieders (NVAZ) stelt zich ten doel: het ontwikkelen en bevorderen van de antroposofische gezondheidszorg in de meest ruime zin.

https://www.nvaz.nl/


Helder & Kadira

Massage toegankelijk maken voor iedereen die leeft met de ziekte kanker is waar Helder & Kadira voor staat. Helder & Kadira bieden trainingen en cursussen voor professionals en naasten van personen met kanker. Massage biedt geen genezing, maar ontspant en kan pijnstillend werken. Klachten als slapeloosheid, angst en stress kunnen verminderen.

https://www.massagebijkanker.nl/


Houtsmuller dieet

www.morgenster.org/houtsmul.htm


Infolijn Alternatieve Geneeswijzen

Een Consumentenorganisatie die helpt bij het maken van een veilige keuze in de complementaire gezondheidszorg.

www.infolijn-ag.nl

Koninklijke Vereniging Homeopathie Nederland (KVHN)

De Koninklijke Vereniging Homeopathie Nederland (KVHN) is een onafhankelijke consumenten-belangenorganisatie. www.kvhn.nl/


Moermantherapie

De Moermanvereniging voor natuurlijke kankerbestrijding zet zich in voor acceptatie van de Moermantherapie. www.moermanvereniging.nl/

Natuurlijk welzijn

Het doel van deze stichting is om door middel van voorlichting over complementaire/alternatieve gezondheidszorg te geven aan consumenten/patiënten. https://www.natuurlijk-welzijn.org/


SRBAG

Een onafhankelijke stichting die artsen en therapeuten in de natuurlijke gezondheidheidszorg registreert. www.srbag.nl

RBNG - Register Beroepsbeoefenaren Natuurlijke Gezondheidszorg

De stichting RBNG (HBO Register van Beroepsbeoefenaren in de Natuurlijke Gezondheidszorg) is een overkoepelende organisatie die therapeuten op HBO-niveau in de natuurlijke gezondheidszorg certificeert en registreert. Wij verlenen onze diensten aan beroepsverenigingen waarbij de therapeuten zijn aangesloten.

https://www.alternatievegeneeswijzen-overzicht.nl/beroepsorganisaties/111/register_beroepsbeoefenaren_natuurlijke_gezondheidszorg__rbng.html

Patiënten Platform Antroposofische Gezondheidszorg

Antroposana, patiëntenvereniging voor antroposofische gezondheidszorg is een vereniging van mensen die gebruik (willen) maken van de antroposofische gezondheidszorg. www.antroposana.nl/


Psychosynthese

Een psychosyntheticus die een professioneel profiel heeft op de site www.psychosyntheticus.nl heeft het bachelordiploma in psychosynthese behaald, of heeft de initiële- en professionele leerperiodes aan het Instituut voor Psychosynthese met goed gevolg voltooid en is akkoord gegaan met de beroeps- en ethische voorwaarden van het Instituut. 

https://www.psychosynthese.nl/?page_id=2137Bron:   www.bvn.nl