CT- of MRI-scan bij UMCG? Dan moet je geduld hebben: wachttijd loopt op tot maanden.

10-04-2025 17:47

 

 

Auteur: Esmee Wilpshaar - rtvnoord.nl/zorg

 

 

Een patiënt gaat de MRI-scanner in

Een patiënt gaat de MRI-scanner in

Foto:  ANP.

 

 

 

 

Wie bij het UMCG een MRI- of CT-scan moet ondergaan, moet zich voorbereiden op een lange wachttijd. Niet door een tekort aan apparatuur, maar door een tekort aan radiologen lukt het niet om patiënten snel te helpen. Het academisch ziekenhuis neemt maatregelen om de achterstanden in te halen.


De gemiddelde wachttijd voor een CT-scan ligt tussen de 35 en 77 dagen. Wie een MRI-scan staat te wachten, moet langer geduld hebben. Daar ligt de wachttijd tussen de 60 en 120 dagen.

 

 

Verschil MRI- en CT-scan:

Zowel de MRI- als de CT-scan vallen onder de radiologie. Het verschil zit hem in de manier van scannen. Bij een CT wordt gebruik gemaakt van röntgenstraling om dwarsdoorsneden van het lichaam te bekijken. Dingen als botten, longen en buikorganen worden op deze manier gescand.


Bij MRI wordt een sterk magnetisch veld met radiogolven gebruikt. Hiermee worden dingen als spieren, hersenen en pezen goed zichtbaar.

 

‘Voor spoedeisende gevallen is er altijd plek’, benadrukt UMCG-woordvoerder Janneke Kruse. ‘Maar voor patiënten van niet-spoedeisende aanvragen is het wel vervelend en in sommige gevallen onwenselijk voor de behandeling dat ze langer moeten wachten.’

 


Verschillende factoren zorgen voor achterstanden:

De achterstanden zijn ontstaan door een samenloop van omstandigheden. Zo is er steeds meer vraag naar de scans vanuit verschillende afdelingen. ‘Waar eerder volgens een protocol bijvoorbeeld elke zes weken een scan uitgevoerd moest worden, is dat nu elke vier weken’, legt Kruse uit. Het aantal radiologen is niet meegegroeid, waardoor tekorten zijn ontstaan.


De afgelopen periode was er bovendien een hoog ziekteverzuim, waardoor de wachttijden zijn opgelopen. Om die achterstand weer in te halen, heeft het UMCG enkele maatregelen genomen.

 


Samenwerking andere ziekenhuizen:

Kruse benadrukt dat het ziekenhuis hard op zoek is naar meer radiologen om structureel de wachttijden te verminderen. ‘Daarnaast werken we nu tijdelijk samen met andere ziekenhuizen in de regio. Zo kijken we of scans eventueel ergens anders gedaan kunnen worden. Ook vragen we radiologen op afstand om te kijken naar de scans die bij ons gemaakt worden.’


Het Martini Ziekenhuis laat in een reactie weten nog geen formeel verzoek van het UMCG te hebben ontvangen om scans over te nemen. 'We werken natuurlijk veel samen in de regio en zijn altijd bereid om mee te denken', zegt een woordvoerder van het Martini Ziekenhuis.

 

Beroep op artsen:

Omdat er steeds meer scans worden gedaan door de verschillende afdelingen in het ziekenhuis, wordt ook een beroep gedaan op de behandelende artsen. ‘Kijk heel kritisch of het onderzoek eventueel uitgesteld of op een andere manier gedaan kan worden. Zo blijft er voldoende capaciteit beschikbaar voor de acute zorg en de meest urgente onderzoeken.’


De maatregelen zullen niet meteen effect hebben, waarschuwt de woordvoerder. Pas over drie tot zes maanden zullen de wachttijden minder worden. ‘Patiënten die al langer wachten op een onderzoek, krijgen, zodra dat kan, een oproep.’

 

Gemiddelde wachttijd Groningse ziekenhuizen:

Bij de andere Groningse ziekenhuizen liggen de wachttijden lager.


Het Martini Ziekenhuis in Stad heeft voor een CT-scan een gemiddelde wachttijd van 14 dagen, voor een MRI-scan wacht je meestal 56 dagen. 'Wij liggen op schema en hebben geen tekorten', laat een woordvoerder van het ziekenhuis weten.


Bij het Refaja Ziekenhuis in Stadskanaal ben je voor een CT-scan meestal binnen 1 dag aan de beurt. Op een MRI-scan moet je 34 dagen wachten.
 

Bij het Ommelander Ziekenhuis in Scheemda zijn geen wachttijden, zo laat een woordvoerder weten. 'Wij voorkomen wachttijden door efficiënt plannen en gebruik te maken van snelle software.'

 

 

 

Bron: www.rtvnoord.nl