‘De dood van Fatima Talbi heeft me geraakt’

29-04-2019 17:38Auteur: Fidan Ekiz - ad.nl/rotterdamFidan Ekiz.

Foto: Joost Hoving.
Column: Vorige week overleed voormalig gemeenteraadslid Fatima Talbi op 46-jarige leeftijd aan de gevolgen van uitgezaaide kanker. Moeder van twee dochters. Haar dood heeft me geraakt. 

Ze viel op met haar project 'Elk kind een schooltas'. Een actie voor weeskinderen in Marokko. Je kon meedoen door een rugtas te vullen met schoolspullen: schriften, pennen, potloden, etuis, linialen. Vanuit de hele stad kwamen Rotterdammers gevulde rugzakken inleveren. 


Vanuit de hele stad kwamen Rotterdam­mers gevulde rugzakken inleveren

Fidan Ekiz.


De tassen werden eigenhandig overgedragen. Kinderen in bergdorpjes wachtten in lange rijen op zo'n tas. Jongens en meisje die bijna 7 kilometer moeten lopen naar school. Vaak zonder schoenen omdat ze die simpelweg niet hebben. Talbi vertelde zelfs tassen af te leveren in de Sahara. De actie startte in 2011 en groeide uit tot een landelijk succes. Ik kreeg er destijds veel van mee, omdat het project werd gesteund door Turkse ondernemers, onder wie een bekende. Voormalig eigenaar van het Turks restaurant Nazar, Aydin Bayka uit Rozenburg. Een lieve man. Of zoals wij in de Turkse gemeenschap een vriend van onze ouders noemen: 'een oom'. Het is één grote familie.


Laatste eer:

Ik zag dat ook bij het afscheid in Centrum de Middenweg. Al die mensen, vrouwen waar ze voor stond, die Fatima Talbi een laatste eer kwamen bewijzen. Mooi. Burgemeester Aboutaleb was er ook. Zichtbaar geëmotioneerd. ,,In de islamitische traditie kennen wij een mooie uitdrukking: de beste mens op aarde is niet degene die miljarden verzameld heeft; dat is niet de meest succesvolle. Dat is uiteindelijk degene die voor de zwakkeren heeft gestaan.''


Er werd een inzamelingsactie gehouden voor Fatima. De crowdfunding startte begin deze maand. Haar familie vroeg om hulp bij de dure behandelingen van de toen ernstig zieke Talbi. Die worden niet vergoed door de verzekeraar. In een dag werd bijna 30.000 euro opgehaald. Ik keek vandaag op de crowdfundingsite. 'Campagne beëindigd' staat erboven.


Fatima Talbi was overduidelijk geliefd bij veel mensen. Ik wens haar dierbaren heel veel sterkte.
Bron: www.ad.nl