Column: De moeder van mijn beste vriendin heeft kanker en wil alleen een knuffel, maar ze is niet gevaccineerd.

25-03-2021 19:07Auteur: Brenda Stoter - ad.nl/rotterdam
Brenda Stoter Boscolo.  

Brenda Stoter Boscolo.

Foto: Joost Hoving.
Column: Geen grootse dingen, zoals abseilen van de Euromast of een verre reis. Nee, gewoon een knuffel van haar kinderen, afscheid nemen van naasten en nog iets van het leven zien. Dat zijn de dingen die de moeder van mijn beste vriendin wil doen, nu het nog kan. Alleen gaat dat niet, want ze is nog niet gevaccineerd.

Net voor de eerste lockdown kreeg ze de diagnose kanker. Na de chemo's, bestralingen en een operatie volgde een zwarte uitslag: hooguit een jaar.

Niemand weet wanneer ze gevaccineerd wordt, ook de GGD en het ziekenhuis niet. Afgezien van een aantal risicogroepen wordt er geprikt op leeftijd, aldus de huisarts, die aangaf dat zijn info vooral uit de media kwam, omdat instanties niet echt vlot zijn met communiceren. Er zat niks anders op dan te wachten op een uitnodiging. Voor de zekerheid werd ze wel op de wachtlijst gezet.


Spierziekte:


De hoog risicogroepen vanaf nu en de gewone risicogroepen in mei, staat op de website van de overheid. Dat de alleroudsten als eerste aan de beurt kwamen, snap ik wel, want zij lopen het meeste risico om te overlijden. Toch voelt het vreemd dat een kerngezonde zeventiger eerder een prik krijgt dan een jongere die door een chronische ziekte al een jaar de deur niet uitkomt.
Ook ik wil best achteraan aansluiten, alleen sta ik daar al.

Brenda Stoter Boscolo.
Dat vond ook de 82-jarige Karel. Hij wil best zijn tweede prik afstaan aan Max. De 16-jarige Rotterdammer lijdt aan een spierziekte, maar krijgt vanwege zijn leeftijd helemaal geen prik. Talloze smeekbrieven schreef hij aan onder andere De Jonge, Rutte, Gommers en Aboutaleb. Tevergeefs.


Meer ouderen zijn bereid hun vaccinatie af te staan aan iemand die het harder nodig heeft. Toen mijn moeder laatst tegen oma Trein grapte dat ze weer kon gaan feesten, zei ze dat ze 'best had kunnen wachten'. Want waar komt ze op haar leeftijd nou nog? Ja, oma Trein had best willen ruilen. Met een jong iemand. Een ziek iemand. Iemand die niet lang meer heeft.


Knuffels:


Ook ik wil best achteraan aansluiten, alleen sta ik daar al. Bovendien mag ruilen niet. Daarom richt ik me, net als Max, maar tot minister Hugo de Jonge: doe iets voor de mensen die net te horen hebben gekregen dat ze niet lang meer te leven hebben. Geef ze voorrang op íedereen. Afscheid nemen van alles waar je van houdt is al moeilijk genoeg, laat staan in coronatijd. Onze knuffels en uitstapjes kunnen wel wachten. Die van de moeder van mijn vriendin niet.   

Bron: www.ad.nl