De oorzaken, symptomen en behandeling van buikvlieskanker.

03-03-2015 15:29Buikvlieskanker is een vorm van kanker die meestal gepaard gaat met tumoren elders in het lichaam. Uitzaaiingen van deze tumoren - die meestal voorkomen in de buikholte - zijn in het buikvlies terecht gekomen en hebben zich hier genesteld. Buikvlieskanker is het gevolg. Lees hieronder de oorzaken, symptomen en behandelmethoden van buikvlieskanker.


Over buikvlieskanker:

Buikvlieskanker betekent dat er zich kankercellen op het buikvlies bevinden. Het buikvlies is een vlies dat alle buikorganen bedekt. Buikvlieskanker komt weinig voor. Buikvlieskanker ontstaat meestal door uitzaaiingen vanuit elders in het lichaam. Als de diagnose buikvlieskanker wordt gesteld is de kans op herstel dus niet heel erg groot.


Oorzaken:

Buikvlieskanker onstaat doordat kankercellen zich over de buikholte verspreiden en zich hechten aan het buikvlies. De kankercellen kunnen hier op verschillende manieren terechtkomen. Het kan zijn dat de patiënt een gezwel heeft ergens in de buikholte. Dit kan darmkanker of eierstofkanker zijn. Het kan zijn dat de cellen hiervan losraken en zich in het buikvlies nestelen. Het kan ook voorkomen dat de kankercellen via lymfevaten en bloedvaten van andere organen en weefsels in de buikholte terechtkomen. Omdat de aandoening voornamelijk ontstaat door een tumor in de maag, dunne of dikke darm of bij vrouwen in de eierstokken of in de baarmoeder, is het noodzakelijk de oorspronkelijke oorzaak van buikvlieskanker te ontdekken.


Symptomen:

De symptomen van buikvlieskanker zijn niet heel gemakkelijk te ontdekken. Een indicatie kan zijn dat het gewicht van de persoon snel toeneemt, of dat de persoon een strakke, opgezwollen buik krijgt. Dit is het gevolg van ascites. Ascites staat voor vochtopstapeling in de buikholte. Bij ieder persoon is er een kleine hoeveelheid vocht aanwezig in de buikholte. Dit vocht is nodig zodat de delen van de dunne darm soepel langs elkaar glijden. Er is constant sprake van een vochtbalans, omdat er vocht wordt geabsorbeerd en nieuw vocht wordt geproduceerd. Deze vochtbalans kan verstrood raken als er minder vocht wordt geabsorbeerd en de productie van het vocht in de buikholte doorgaat. De aanwezigheid van tumorhaartjes in het buikvlies kan de vochtopname verminderen, want in het buikvlies wordt vocht opgenomen. Ascites is het gevolg.
Er kan ook obstructie in de darmen optreden.

Dit betekent dat ontlasting blijft hangen in de dunne darm. De dunne darm is heel erg kronkelig. De aanwezigheid van kankercellen kan ertoe leiden dat delen van de dunne darm vastkleven aan elkaar. Ze verliezen daardoor hun soepelheid. Dit kan gepaard gaan met het ontstaan van knikken in de lussen van de dunne darm. De dunne darm kan zo afgekneld raken, met buikkrampen, misselijkheid, een dikke buik en een verslechterde stoelgang als gevolg.


Behandeling:

De behandeling is sterk afhankelijk van de oorzaak van de buikvlieskanker. Een genezende behandeling voor buikvlieskanker is helaas in weinig gevallen mogelijk. Veelal betekent de aanwezigheid van buikvlieskanker ook de aanwezigheid van uitzaaiingen elders in het lichaam. Chemotherapie werkt dan in zeldzame gevallen. Als de kanker zich nagenoeg alleen beperkt tot het buikvlies kan men een operatie overwegen. Men kan besluiten de HIPEC-procedure toe te passen.
Allereerst wordt hierbij de oorspronkelijke tumor verwijderd. Deze tumor is de oorzaak van buikvlieskanker. Vervolgens wordt er een verwarmde chemotherapie in de buikholte toegediend. Deze heeft als doel het doden van de kankercellen. Omdat de chemotherapie verwarmt is, zullen kankercellen eerder sterven. Kankercellen zijn gevoeliger voor warmtebehandelingen.


Bron: www.mens-en-gezondheid.infonu.nl