Deze voedingsmiddelen helpen kanker vermijden.

05-02-2016 15:51


Auteur: redactie van HLN.BEEen echt antikankerdieet bestaat niet, maar uit verschillende studies blijkt wel dat onze voeding een essentiële rol speelt in de preventie van kanker. Ter gelegenheid van Wereldkankerdag zetten we enkele voedingsmiddelen in de kijker die goed zijn voor je gezondheid en kanker kunnen helpen vermijden.Vezels, groenten en fruit:


Uit een grote studie onder 90.000 vrouwen die vorige maand werd gepubliceerd, blijkt dat jongvolwassenen die een vezelrijk dieet met veel groenten en fruit eten, 12 tot 19 procent minder kans maken om later borstkanker te ontwikkelen, in vergelijking met vrouwen die weinig tot geen vezels innemen.
Een Amerikaanse studie uit 2015 toonde ook aan dat een mediterraans dieet met veel fruit, groenten en vezels de overlevingskansen van patiënten met prostaatkanker kan verbeteren.
Het eten van witte groenten zoals aardappelen, asperges, bloemkool, witloof, prei en selder zou volgens een Chinese studie dan weer de kans op maagkanker met 33 procent terugdringen. Ook fruit eten zou die kans met zeven procent doen afnemen.Koffie:


Tal van studies tonen ook de gezondheidsvoordelen aan van een dagelijks kopje koffie. Bij een onderzoek onder 1000 patiënten met darmkanker bleek dat koffieliefhebbers die dagelijks meer dan vier kopjes van het zwarte goud dronken, 42 procent minder kans maakten om te hervallen dan niet-koffiedrinkers. Algemeen genomen maakten ze ook 34 procent minder kans om te sterven aan kanker.
Een Zweedse studie kwam met gelijkaardige resultaten op de proppen: borstkankerpatiënten die twee tot vijf kopjes koffie per dag dronken, liepen de helft minder gevaar om te hervallen dan degenen die geen of weinig koffie dronken.Goede vetten:


Goede vetten die aangetroffen worden in onder ander vette vis, kunnen ook een positief effect hebben. Uit 26 studies met in totaal meer dan 800.000 deelnemers blijkt dat een stukje vette vis een à twee keer per week het risico op borstkanker kan terugdringen.
Ook een studie onder 4577 prostaatkankerpatiënten toonde aan dat degenen die overschakelden op een dieet met meer goede vetten uit onder andere groenten, noten en olijfolie, meer kans maakten om te overleven, dan mannen die hun dieet niet aanpasten.Wat moet je dan precies vermijden?


Suiker blijkt een rol te spelen in uiteenlopende gezondheidsproblemen, waaronder kanker. Een studie die vorige maand werd gepubliceerd, suggereert dat een suikerrijk dieet verband kan houden met de verspreiding van borstkanker.Bron: www.hln.be