Wat is Dikkedarmkanker?

21-01-2014 20:52
 

 Dikkedarmkanker ontstaat vrijwel altijd uit een poliep in de darmwand. Een poliep is een goedaardige woekering van cellen. Poliepen kunnen kwaadaardig worden.

Dikkedarmkanker kan ontstaan in alle delen van de dikke darm. De tumor krijgt de naam van de plaats waar het in de dikke darm zit. Zo heten tumoren in het laatste deel van de dikke darm: endeldarmkanker.

Wanneer een dikkedarmtumor groter wordt, groeit deze door de verschillende lagen van de darmwand heen. Rondom de darmen bevindt zich een uitgebreid systeem van lymfevaten, lymfeklieren en bloedvaten. Naarmate een tumor verder in de darmwand groeit, wordt het risico groter dat er kankercellen losraken die vervolgens in het lichaam worden verspreid.


  • Via de lymfe kunnen de losgeraakte kankercellen in de lymfeklieren terechtkomen. Daar kunnen ze uitgroeien tot tumoren. Dit noemt men regionale uitzaaiingen of metastasen.
  • Via het bloed kunnen de losgeraakte kankercellen elders in het lichaam terechtkomen. Er kunnen uitzaaiingen ontstaan, bijvoorbeeld in de lever of de longen.
  • De losgeraakte cellen kunnen in de buikholte terechtkomen. Ze nestelen zich dan als het ware in het buikvlies. Er ontstaat dan vocht in de buik, waardoor deze gaat opzetten en pijnlijk kan worden.

Kanker is niet besmettelijk. Ook via de ontlasting is geen besmetting mogelijk.
 

  
 


Dikke darm

Voedsel komt via de slokdarm en de maag in de dunne darm terecht. Daar wordt het grotendeels verteerd en worden voedingsstoffen opgenomen in het bloed. Wat er daarna aan voedselresten overblijft, komt terecht in de dikke darm. Dit is het laatste deel van het spijsverteringskanaal.

De dikke darm bestaat uit 3 delen:
  • blindedarm
  • colon
  • endeldarm
     

De wand van de dikke darm bestaat uit verschillende lagen. Van binnen naar buiten zijn dat:
  • Slijmvlies, met daarin klieren die slijm afscheiden. Deze laag bevat veel bloedvaten.
  • Bindweefsel, ook wel steunweefsel genoemd.
  • 2 spierlagen.
     

De dikke darm ligt in de buikholte. Deze holte is van binnen bekleed met een speciaal weefsel: het buikvlies. Het buikvlies omsluit het grootste deel van de dikke darm.


Spijsvertering

In de dikke darm worden geen verteringsenzymen afgescheiden. De vertering is namelijk al in de dunne darm voltooid. Het restant voedsel dat uit de dunne darm komt, is daar niet verder af te breken. Dit restant bevat vooral plantaardige resten (vezels), water en verschillende zouten.

Bacteriën, die overvloedig aanwezig zijn, breken alsnog een groot deel van de plantaardige resten af. Ze maken als afvalproduct onder andere vitamine K en B-vitaminen. Het slijmvlies van de dikke darm neemt veel vocht, zouten en deze vitamines op. Daardoor dikt het voedselrestant in en blijft uiteindelijk de ontlasting over. Hierin zitten onverteerbare etensresten, water, slijm, afgestoten darmwandcellen, afvalproducten van het lichaam en veel bacteriën.

 

 
Bron:   www.kanker.nl