Dossier dure medicijnen: kanker = kassa

24-06-2014 19:23

Vandaag geven we vier keer meer uit aan kankermedicijnen dan tien jaar geleden. De nieuwste geneesmiddelen die vandaag op de onderhandelingstafel liggen, kunnen tot 150.000 euro per jaar per patiënt kosten. Het internationale protest groeit.

kanker

Leonard Saltz (Amerikaans oncoloog) «We hebben het gevoel dat we niet mogen onderhandelen over de prijs van kankermedicijnen, maar als gevolg van die gêne is het systeem misbruikt. De prijs weerspiegelt de meerwaarde niet meer. Dat is problematisch.

'Farmabedrijven voegen blijkbaar een nulletje toe aan de prijs als het over kankermedicijnen gaat'

»Er is een maximum dat we als samenleving kunnen en willen betalen aan kankermedicatie. Kankerzorg mag dan geen heilig huisje zijn.»

Hagop Kantarjian (Amerikaans oncoloog) «Tot een tijd geleden waren de farmabedrijven redelijk. Maar vanaf de jaren 2000 begonnen ze hebzuchtig te worden.»

Dirk Ramaekers (directeur gezondheidsbeleid CM) «Als een medicijn toch niet zo doeltreffend blijkt te zijn, zouden we de meerkosten moeten kunnen terugvorderen van het farmabedrijf.»

Lid van de terugbetalingscommissie geneesmiddelen «Wij hebben soms de indruk dat farmabedrijven meteen een nulletje aan de prijs toevoegen als het over kankermedicijnen gaat.»

James Allison (uitvinder van Yervoy, een medicijn tegen melanoom) «90.000 euro voor een kuur van drie maanden is obsceen.»


Bron:  Homo.be