Dragen superfoods bij aan het voorkomen van kanker ?

29-08-2018 17:12
Voeding en Kanker info - superfoods


Er is veel te doen geweest over zogenaamde 'superfoods'; het was een echte hype.


Voedingsmiddelen die bijvoorbeeld als 'superfood' worden bestempeld zijn exotische producten zoals gojibessen, hennep zaad en quinoa. Ook de al jaren in onze voeding bekende voedingsmiddelen als broccoli, spinazie, bosbessen, frambozen, zalm, makreel, en pinda's worden superfoods genoemd.


Positief imago superfoods:


Voeding en Kanker info - Cranberries superfoods


Van deze 'superfoods' werd gezegd dat zij uitzonderlijk rijk zijn aan meerdere goede voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen en antioxidanten. Daarbij werk ook veelvuldig beweerd dat 'superfoods' een positieve bijdrage aan de gezondheid zouden leveren. Door een uitgekiende marketing hebben ze het imago van natuurlijke medicijnen.


Waarschuwing voor gezondheidsclaims:


Voeding en Kanker - Chiazaad bij kanker


Zowel het Voedingscentrum als de Consumentenbond waarschuwen voor deze gezondheidsclaims aangezien deze niet wetenschappelijk zijn onderbouwd. Verder bevatten de exotische producten, die doorgaan relatief duur zijn, veel minder vitaminen en mineralen dan de producent/fabrikant/verkopers ons willen doen geloven.


Het grote overzichtsrapport van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds benadrukt dat er geen wetenschappelijk bewijs is dat de 'exotische' superfoods de kans op het krijgen van kanker verlagen. Deze producten worden niet aangeraden om te gebruiken om uw risico op het krijgen van kanker te verkleinen.


Gevarieerd eetpatroon beter:


Voeding en Kanker info - superfoods goji bessen


Een gevarieerd eetpatroon in combinatie met een gezond gewicht en beweging is de gezondste manier van leven, waarvan is bewezen dat daardoor het risico op kanker vermindert.


"Superfood" geen officiële naam:

De term 'superfood' is geen officiële classificering. Iedereen mag deze term dus naar eigen inzicht gebruiken. Dit kan misleidend werken. Het is belangrijk te weten dat variatie van verschillende voedingsmiddelen gezonder is dan extra veel van een 'super' product. Dat kan namelijk een eenzijdig eetpatroon opleveren.


Bovendien is er niks bekend over mogelijke schadelijkheid van de 'super' producten.


Informatie over specifieke producten die als 'superfood' worden bestempeld:
Bron: www.voedingenkankerinfo.nl