Eczeem: waarom is de in Groot-Brittannië veelvuldig gebruikte “Aqueous cream BP” slecht in de strijd tegen eczeem?

21-10-2016 18:07


Auteur: Dr P van Uden:


Het korte antwoord: Omdat deze crèmes tegen eczeem de huid juist aantasten. Onderzoekers betrokken bij recent eczeem onderzoek (Britse wetenschappers die de effecten van aqueous cream "waterhoudende crème" op gezonde huid bestudeerden) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20649794  toonden aan dat regelmatig gebruik van deze zogenaamde waterhoudende crème de dikte van een gezonde huid verminderd en dat dit op zijn beurt leidt tot een huid met chronische uitdrogingsverschijnselen (dit schadelijke waterverlies van de huid wordt in laboratoria gemeten d.m.v. Trans Epidermal Water Loss (TEWL)). Men denkt dat dit uitdrogings effect te wijten is aan één van de ingredienten in deze crèmes (Natrium Lauryl Sulfaat / Sodium Lauryl Sulphate (SLS).


Lees meer over SLS en andere schadelijke chemicaliën in cosmetica in het Nieuws artikel van 02-12-2014.  Helaas worden deze type crèmes tot op heden nog vaak voorgeschreven aan mensen met eczeem of droge huid: https://www.biozantium.eu/schoonheid-gaat-verder-dan-de-buitenzijde.html


Hoe heeft men dit onderzocht?

Tijdens dit onderzoek lieten de onderzoekers een aantal vrijwilligers 4 weken lang de Aqueous cream BP 2x per dag op de onderarmen smeren. Na die 4 weken bleek de hoornlaag (de hoornlaag is de buitenste laag van de huid zie http://www.biozantium.eu/biologische-scrub-gezichtspeeling.html  voor diagram), meer dan 10% te zijn gekrompen. 


De hoornlaag heeft een uitermate belangrijke functie, deze dient namelijk ter bescherming van de huid. Naarmate deze hoornlaag dunner wordt, krijgen boosdoeners als chemicaliën meer kans om binnen te dringen. Als analogie zou men hier dus kun denken aan een dunner wordende ozonlaag. Volgens de onderzoekers is het daarom beter om met een crème te smeren op basis van olie wanneer men eczeem behandeld. Biozantium Healing Body Butter wordt vervaardigd met biologische plantaardige oliën en extracten, terwijl de Biozantium Extreme Aloe Chamomile gel samengesteld is op basis van heilzame biologische extracten die een sneller herstel van de huid bevorderen (d.m.v. natuurlijke plantaardige groeihormonen en ontstekingsremmende factoren). Bovendien worden er geen SLS of andere schadelijke chemicaliën verwerkt in Biozantium producten.Let op: SLS is niet alleen een veelgebruikt ingrediënt bij de vervaardiging van eczeemcrèmes, maar is vaak ook een hoofdbestanddeel van shampoo's en cosmetica - dus mensen met een gezonde huid worden hier ook met enige regelmaat aan blootgesteld.


 


Waarom zouden mensen zonder eczeem bezorgd moeten zijn, vooral als men nog geen last heeft van een droge, jeukende, of gevoelige huid?

Het feit is dat de meeste douchegels, shampoo's, zeep, en gezichtsreinigingsmiddelen (en zelfs gezichtscrèmes) deze bijzonder irriterende stof bevatten (SLS en / of het naaste familielid Natrium Laureth Sulfaat / Sodium Laureth Sulphate (SLES)). Niet alleen zijn deze chemische stoffen bekend als uiterst irriterend voor de huid, langdurig gebruik kan ook leiden tot contact dermatitis (zie dit wetenschappelijk onderzoek: https://www.karger.com/Article/Abstract/84139  of dit onderzoek naar SLS): https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10971328


Wanneer u de volgende keer last heeft van een jeukende, droge en / of schilferige hoofdhuid, raden wij u aan om eens het etiket op de achterkant van uw shampoo fles te raadplegen. Het is wellicht verstandig om het etiket op de achterkant van uw vaak gebruikte douchegel en handzeep ook eens na te kijken indien u een probleem heeft met droge schrale handen... Wij denken dat u verbaasd zal zijn over wat u aan zult treffen als één van de eerste vijf ingrediënten.


Met vriendelijke groet / Kind regards,
Susan van Uden.


Bron: Biozantium.