Eerste Borstkankerpatiënt behandeld met breath-hold protonentherapie.

30-04-2025 14:56

 

 

Auteur: Erwin Lennarts - rtvmaastricht.nl/nieuws

 

 

Bij de Maastrichtse radiotherapiekliniek Maastro is voor het eerst in Nederland een patiënt met borstkanker behandeld met protonentherapie in combinatie met de zogenaamde breath-hold-techniek.


Bij deze techniek wordt tijdens de bestraling de ademhaling tijdelijk vastgehouden, waardoor het hart iets naar achteren verschuift en de afstand tussen het hart en het bestraalde gebied groter wordt. Hierdoor wordt het beter beschermd tegen stralingsdosis en wordt de kans op latere bijwerkingen zoals hartfalen of een hartinfarct kleiner.

 


Ademcontrole:

Deze behandeltechniek is speciaal ontwikkeld door Maastro en is eerder al succesvol toegepast bij lymfeklierkanker. Protonentherapie is al bekend als een zeer precieze bestralingsvorm, waarmee omliggende gezonde weefsels zoveel mogelijk worden gespaard. Door nu ook ademcontrole toe te passen, wordt de bescherming van het hart bij borstkankerbehandeling verder geoptimaliseerd.

 


Speciale bril:

Bijzonder aan deze nieuwe toepassing is dat patiënten via een slangetje zuurstofrijke lucht krijgen toegediend, zodat zij comfortabeler en langer stil kunnen blijven liggen en de adem kunnen vasthouden. De ademhaling van de patiënt wordt tijdens de bestraling voortdurend gemonitord. Met behulp van een speciale bril met een meetbalkje kunnen patiënten bovendien zelf volgen of hun ademhaling het juiste niveau heeft. Zodra hiervan wordt afgeweken, stopt het bestralingsapparaat automatisch en wordt de behandeling hervat zodra het ademniveau weer klopt.

 


Vrouwen:

Niet iedereen komt voor deze behandeling in aanmerking. Na vijf jaar onderzoek heeft Maastro bepaald dat deze het beste werkt bij vrouwen jonger dan 50 jaar, met borstkanker aan de linkerkant, met risicofactoren op hart- en vaatziekten (zoals een hoge BMI), diabetes of verhoogd cholesterol en bij wie de klieren bij het borstbeen ook moeten worden bestraald. Jaarlijks zullen naar verwachting vijf tot tien patiënten profiteren van deze behandeling.

 

 

 

 

 

 

Bron: www.rtvmaastricht.nl