'Eierstokkanker komt uit de baarmoeder'

22-05-2014 21:46


NIJMEGEN - Onderzoekers van het UMC St Radboud hebben sterke aanwijzingen gevonden, dat eierstokkanker niet in de eierstok zelf ontstaat. 

Eerder waren er al voorstadia van eierstokkanker ontdekt in de eileiders; nu ook in de baarmoederhttps://www.gezondheidsnet.nl/ziekten/baarmoeder-uterus

   De onderzoekers publiceren hun bevindingen in het wetenschappelijke tijdschrift International Journal of Gynecological Cancer.
 
Jaarlijks krijgen ongeveer elfhonderd vrouwen in Nederland eierstokkanker. Een zeer venijnig carcinoom,  https://www.gezondheidsnet.nl/ziekten/carcinoom

   wat blijkt uit het feit dat er ook duizend vrouwen per jaar aan overlijden.


Overlevingsduur:

Op het moment van ontdekking is eierstokkanker vaak al verspreid door de hele buikholte. De tumoren kunnen dan niet meer volledig verwijderd worden. De gemiddelde overlevingsduur bij eierstokkanker is slechts drie jaar.
 
Eén van de onderzoekers, Thijs Roelofsen, heeft onderzocht of er bij vrouwen met eierstokkanker https://www.gezondheidsnet.nl/over-kanker/nieuwe-behandeling-eierstokkanker

     ook verdachte cellen te vinden zijn in de baarmoeder. In negen gevallen was dit het geval. En dat niet alleen, hij vond ook treffende overeenkomsten in genetische mutaties tussen de verdachte baarmoedercellen en het tumorweefsel van de betreffende vrouwen.
 
Volgens Prof.dr. Leon Massuger van het UMC St Radboud lijkt het er dus heel sterk op dat ze hiermee een voorstadium van eierstokkanker te pakken hebben.


Baarmoederslijmvlies:

Om meer zekerheid te krijgen is er nu een onderzoek opgezet, waarbij het volledige baarmoederslijmvlies van vrouwen met eierstokkanker onderzocht wordt op de aanwezigheid van verdachte cellen.De resultaten van dit onderzoek worden over een jaar verwacht.


Bron:  www.gezondheidsnet.nl