En als bananen nu eens konden helpen om melanomen op te sporen?

10-03-2016 15:59


banaan-melanoom


De menselijke huid en de schil van bananen hebben iets met elkaar gemeen: ze maken hetzelfde enzym aan wanneer ze worden aangevallen, namelijk tyrosinase. Volgens een recente studie*, zou de aanwezigheid van dit enzym in de huid het mogelijk maken om te bepalen in welk stadium een melanoom zich bevindt.


We kennen allemaal de bruine vlekken die verschijnen op de schil van overrijpe bananen. Die worden veroorzaakt door het enzym tyrosinase.  Wanneer in onze huid de werking van tyrosinase wordt verstoord (een enzym dat betrokken is bij het bruiningsproces) kan dit de ontwikkeling van een melanoom (een agressieve huidkanker) in de hand werken.


De chemicus Tzu-En Lin van de École polytechnique fédérale van Lausanne (Zwitserland) en zijn team hebben een scanner ontwikkeld met 8 micro-electroden die de hoeveelheid en de verspreiding van het enzym tyrosinase berekenen. Zo zouden ze het ontwikkelingsstadium van een melanoom kunnen bepalen.


De volgende stap is het testen van diezelfde scanner om de tumoren te visualiseren en ze uiteindelijk te verwijderen, kondigen de onderzoekers aan.

*Bron: Lin T.-E., et al., Monitoring Tyrosinase Expression in Non-metastatic and Metastatic Melanoma Tissues by Scanning Electrochemical Microscopy, Angewandte Chemie, februari 2016.


Commentaar van Stichting tegen Kanker:

Het melanoom (een agressieve vorm van huidkanker) behoort tot de top 10 van meest voorkomende kankers en kent een zorgwekkende stijging: in België werden er in 2013 niet minder dan 2635 nieuwe gevallen (1082 bij mannen en 1553 bij vrouwen) geregistreerd. De belangrijkste oorzaak van het melanoom is overmatige blootstelling aan UV stralen (zon en zonnebank). Deze vorm van kanker is uiterst zeldzaam voor de puberteit maar toch treft hij een jongere bevolkingsgroep dan de meeste andere kankers. Ook krijgen meer vrouwen dan mannen een melanoom, waarschijnlijk omdat vrouwen meer hun huid bruinen (zon en zonnebank).


Alternatief voor invasieve tests?

Deze nieuwe niet-invasieve beeldvormingstechniek zou misschien een instrument kunnen worden voor dermatologen om hun diagnose van verdachte vlekken, die werden opgemerkt bij een klinisch onderzoek, te preciseren. De techniek zou een alternatief kunnen worden voor invasieve testen zoals een chirurgische biopsie. Maar tot het zover is, moet deze nieuwe methode nog op grotere schaal worden getest en verfijnd.


Raadpleeg een arts als ...

Wie een risicohuid heeft en/of risicogedrag vertoont, wordt aangeraden zich regelmatig te laten opvolgen bij een dermatoloog. Daarnaast moet elke verschijning/verandering van een pigmentvlek bij volwassenen worden beschouwd als verdacht en worden onderzocht door een arts. Hoe vroeger een melanoom wordt gediagnosticeerd, hoe hoger de genezingskansen.



Bron: www.kanker.be