Energiearme dranken.

28-10-2019 16:44

                        
drinken-water-limoen.Vocht is belangrijk voor het regelen van de lichaamstemperatuur, de opname van voedingsstoffen in de darm en het transport van voedings- en afvalstoffen in het lichaam.


Een volwassene heeft gemiddeld 1,5 tot 2 liter per dag aan vocht nodig in de vorm van dranken. Hoeveel vocht je precies nodig hebt hangt af van je leeftijd, de omgevingstemperatuur, lichamelijke inspanning, het eten en je gezondheidstoestand. Mensen met de diagnose kanker hebben tijdens de behandeling vaak meer vocht nodig.


Om overgewicht te voorkomen is het goed om vooral energiearme dranken te drinken.  We geven hier verschillende voorbeelden.


Water:

De smaak van water kan mogelijk op den duur gaan vervelen. Om de smaak te variëren zonder extra calorieën toe te voegen kun je diverse smaken suikervrije siropen door het water mengen.


Ook kun je je water op smaak brengen met kruiden en stukken fruit, zoals:


 • Citroen
 • muntblaadjes
 • komkommer
 • gember
 • appel
 • sinaasappel
 • limoen
 • blauwe bessen
 • frambozen


Probeer ook combinaties uit zoals:

 • aardbeien en basilicum
 • watermeloen en muntblaadjes
 • gember en citroenVoor het toevoegen van bessen en kruiden is het goed om deze vooraf te kneuzen, zo komen de smaken beter vrij in het water. Water met een smaakje kan goed worden voorbereid in een afsluitbare fles of karaf  maximaal 3 dagen in de koeling worden bewaard.


Bronwater:

In plaats van kraanwater kan er ook bronwater gekozen worden. De bubbels geven een andere smaak en gevoel in de mond. Probeer ze ook uit met de bovenstaande suggesties.


Er is ook bronwater te koop waaraan al smaken zijn toegevoegd zoals munt en citroen zonder toegevoegde suiker. Op het etiket kun je lezen of er wel of geen suiker is toegevoegd.


Thee:

Thee bevat geen calorieën. Ook de verschillende soorten vruchten- of kruiden thee zijn caloriearm zolang je zelf geen suiker toevoegt. Zelf kruidenthee maken kan ook  bijvoorbeeld door aan je gekookte water verse munt of paar plakjes gember toe te voegen.


Koffie:

Koffie bevat geen calorieën; de suiker en melk die je eventueel toevoegt wel. Als zwarte koffie je niet smaakt, kun je de suiker vervangen door zoetstof. In plaats van volle (koffie)melk of room, kun je halfvolle of magere koffiemelk of melk gebruiken. Met geklopte halfvolle of magere melk maak je een prima caloriearme cappuccino of latte macchiato. Cappuccino uit koffieautomaten bevat vaak suiker, wees je hiervan bewust. Ook bevatten dranken uit de koffieautomaat vaak volle melkpoeder, dit levert meer calorieën. Mocht je in de gelegenheid zijn om zelf melk of poeder toe te voegen, kies dan een magere variant.


Half-om:

Vruchtensappen of frisdranken kunnen gemengd worden met (bron)water. Daardoor ontstaat een frisse drank met minder calorieën dan gewone vruchtensappen of frisdranken.


Groentesap:

Groentesap zoals tomatensap, wortelsap of sappen van diverse groenten, is van nature caloriearm. Ze zijn kant en klaar te koop, maar met een sapcentrifuge of blender kun je ook zelf groentesappen en smoothies van groenten maken en leuke variaties uitproberen. Zoals wortel-citroen en komkommer-spinazie.


Light en zero frisdranken:

Er is een grote variatie aan light- en zero frisdranken verkrijgbaar. Op het etiket kun je lezen of een dergelijke drank geen of nauwelijks calorieën bevat. Met zoetstof gezoete dranken kun je veilig in normale hoeveelheden drinken.

Lees hier meer over het gebruik van zoetstoffen.


Zuiveldranken:

Dranken zoals (chocolade)melk en drinkyoghurt bevatten calcium en vitamine D. Daarom wordt aangeraden een halve liter melk- of melkproduct te gebruiken. Volle zuiveldranken leveren echter veel calorieën, zeker als ze ook nog met suiker zijn gezoet. Om de hoeveelheid calorieën te beperken zijn halfvolle of magere melk- en yoghurtproducten zonder toevoeging van suiker een betere keuze. Karnemelk is al van nature vetarm.


Bouillon en soep:

Bouillon is caloriearm, zowel zelf getrokken bouillon als bouillon van bouillonblok of - poeder. Kant- en klaar soepen leveren vaak meer calorieën bijvoorbeeld door gebruik van room, bindmiddel of een calorierijke vulling zoals spekjes of worst. Er zijn ook soorten die weinig calorieën bevatten, zoals de meeste heldere soepen en soepen, op basis van gepureerde groenten. Je kunt op de verpakking lezen hoeveel calorieën de soep bevat.
Bron: www.voedingenkankerinfo.nl