Ervaringsverhaal van Hennie (52)

20-05-2014 18:55Hennie Bunnik (52) kreeg in november 2013 onverwachts de diagnose borstkanker. De steun en liefde van haar omgeving gaf haar kracht. 'Liefde en aandacht was mijn medicijn".


Hennie: 'Toen ik een harde bobbel in mijn borst voelde, maakte ik mij in eerste instantie niet veel zorgen. In 2012 was er toch niets gevonden bij het bevolkingsonderzoek? Toch stuurde mijn huisarts mij voor de zekerheid naar het ziekenhuis voor controle. Diezelfde dag kreeg ik al de uitslag. Het was goed mis: borstkanker.
Van de ene op de andere dag veranderde mijn leven compleet: ik moest stoppen met werken en mijn strijd aangaan tegen kanker. Mijn okselklieren werden verwijderd, ik kreeg een borstamputatie en een chemokuur. Ik had totaal geen energie meer en voelde me vaak verdrietig, moe en emotioneel.


Kanker krijgen is niet alleen een proces dat in je lichaam plaatsvindt, maar ook jezelf en je omgeving beïnvloedt. Vanaf het eerste moment heb ik mijn omgeving verteld over mijn ziekte. Iedereen was echt ongelooflijk lief. Ik kreeg telefoontjes, kaartjes, bossen bloemen en allemaal tekeningen van mijn zoontje en zijn vriendjes. Zelfs ouders op school boden hun hulp aan: "Moeten we een dagje oppassen? Kunnen we een boodschapje doen?" Mijn man nam mij alles uit handen en ging altijd mee naar alle chemokuren. Ongelooflijk hartverwarmend. Dat is het voordeel van de ziekte: je wordt op handen gedragen. Dat gaf mij echt  kracht en energie om door te zetten. Niemand kan jouw misselijkheid overnemen na een chemokuur, maar als je een kopje thee en een knuffel krijgt van je man, dan voel je je al zoveel beter!


In mei heb ik mijn laatste chemokuur gekregen. Ik was er gelukkig op tijd bij en ga er vanuit dat ik de honderd haal. Mijn zoon is tien jaar: ik kan nog lang niet gaan! Ik ben positief veranderd. Vroeger was mijn motto 'aanpakken en doorgaan'. Daarmee liep ik mezelf en mijn gevoel voorbij. Nu ben ik rustiger en sta ik dichterbij mijn gevoel. Ik ben tot de kern gekomen en weet weer waar het leven om draait. Het mooiste van mijn ziekteproces is dat ik zoveel liefde heb ontvangen. Dat is echt een medicijn."


Bron:  KWF Kankerbestrijding.