Ervaringsverhaal van Manon.

27-11-2014 17:18


Dit is mijn verhaal:

De beste vriendin van mijn moeder was een Engelse, woonachtig in Engeland. Op veel, voor mij belangrijke gebeurtenissen, in mijn jeugd, was zij aanwezig voor mij. Toen ik klein was, hebben we zelfs 3 maanden bij haar in huis gewoond. Hieraan koester ik mooie herinneringen. Vooral omdat ik het eten op school niet lekker vond. Voor mij werd ze toen een soort van "Fairy Godmother". Ik werd altijd verwend met wat lekkers, aandacht en een verhaaltje voor het slapen gaan. Groot was de schrik toen we vernamen dat ze een borstamputatie inclusief chemotherapie moest ondergaan. Toch bleef zij positief en optimistisch. Wij dus ook. Het leek ook goed te komen. Na een tijd van ziekte gevolgd door nog een chemokuur en nog één, was de kanker verdwenen. In haar 5 jaar termijn kreeg mijn moeder borstkanker. Mijn moeder onderging een borstbesparende operatie inclusief bestralingen en kon relatief eenvoudig haar 5 jaar termijn in. Met mijn "peetmoeder" ging het inmiddels minder goed. Ze werd steeds benauwder. Niemand had door dat de kanker, na ruim 5 jaar kanker vrij te zijn, terug aan het komen was.


Pas na het 7de jaar kanker vrij werden er longfoto's gemaakt en bleek het goed fout te zijn. Waar mijn moeder inmiddels volledig hersteld was, was mijn peetmoeder ongeneeslijk ziek geworden. Ondanks het feit dat de kanker nog niet in haar bloed te zien was, bleek de borstkanker terug te zijn en uitgezaaid naar de longen en de hersenen. Niet veel later bleek ook uit bloed dat de kanker terug was en zat de kanker in haar hele lijf. Ze heeft nog een jaar gevochten, maar het heeft niet mogen baten. In Groot Britannië golden dezelfde richtlijnen als in Nederland (of dat nu nog zo is, weet ik niet) na 5 jaar kanker vrij, stoppen de controles. Nooit zullen we weten of een controle na deze periode mijn "peetmoeder" had kunnen redden. Waarschijnlijk niet! Toch vind ik het een fijn idee dat mijn moeder naar Duitsland is verhuisd. In Nederland had ze geen controle meer, na de 5 jaar termijn stopt hier de controle.


Ze was al 7 jaar kanker vrij toen ze in Duitsland ging wonen. Daar wordt ze, omdat ze kanker heeft gehad, elk jaar gecontroleerd. Dit jaar (na ruim 10 jaar kanker vrij) werden er preventief, onrustige cellen doormiddel van 5 puncties volledig verwijderd en op kweek gezet. In Duitsland geldt voorkomen is beter en goedkoper dan weer genezen. Het vreemde is, dat ik zelf wel jaarlijks gecontroleerd wordt door mijn  huisarts (inclusief al 2x mama, echo etc. ) ter preventie/snel opsporen van borstkanker èn door de internist omdat mijn lymfeklieren chronisch ontstoken zijn. Blijkbaar gelden er bij lymfeklier problemen andere richtlijnen, dan na het "genezen" van kanker.


Bron: Manon.