Ervaringsverhaal van Monique.

12-09-2021 18:36Auteur: Rachel van Westen - borstkanker.nl
'Mijn klachten zijn écht met 75 tot 80 procent verminderd'


Na haar borstkankeroperatie en de daarop volgende chemo's en bestralingen, bleef Monique Lambregts veel pijn houden aan haar arm, hoofd en nek, waardoor ze flink werd beperkt in haar bewegingsvrijheid. Toch vond ze dat ze niet mocht klagen. "Ik was blij dat ik er nog was", zegt ze daar heel nuchter over. Ze had wel eens gelezen dat hyperbare zuurstoftherapie kon helpen bij klachten na bestraling, maar vermoedde dat ze daar niet voor in aanmerking kwam. "Ik dacht dat mijn klachten niet ernstig genoeg waren, maar de verpleegkundige wist me te motiveren om deze therapie wél te gaan doen. Nu ben ik zó blij dat ik het gedaan heb. Dit had ik veel eerder moeten doen."


Ik vond dat ik niet mocht klagen:


"Als je te horen krijgt dat je kanker hebt, komt dat binnen als een bom", blikt Monique terug. "Vervolgens doen de artsen alles om je te helpen. Ik ben geopereerd, heb chemo's gekregen en ben zestien keer bestraald."


De opluchting was immens toen ze te horen kreeg dat de kanker weg was en ze probeerde de dankbaarheid dat ze het had overleefd niet te laten overschaduwen door de klachten die ze overhield aan het traject. Door de operatie en de bestralingen was ze behoorlijk beperkt in haar bewegingsvrijheid omdat ze nauwelijks haar arm omhoog kon brengen. Simpele dingen als iets in het keukenkastje boven het aanrecht leggen, lukte niet meer, dat was te pijnlijk. Ze kon geen tassen meer dragen en op haar arm liggen was niet te doen.


"Ik werd 's nachts regelmatig wakker van de pijn, maar vertelde het maar niet aan mijn familie, zij hadden al zoveel gezien en meegemaakt. Er was zoveel gebeurd met mijn lichaam. Ik was blij dat ik er nog was en vond dat ik niet mocht klagen. Dit hoorde er nu eenmaal bij, dacht ik."


Een logische gedachte, want een bestraling kan niet alleen de schadelijke cellen uitschakelen, maar ook het gezonde weefsel aantasten. De gevolgen daarvan merken sommige patiënten heel snel, maar anderen ervaren pas jaren later klachten. Bij Monique werd de pijn steeds erger. "Op den duur kon ik mezelf nauwelijks aan- en uitkleden en 's nachts werd ik regelmatig wakker van de pijn. In maart, vier jaar na de operatie en de bestralingen, maakte ik een afspraak voor een intakegesprek in Goes. Daar werd ik zó vriendelijk ontvangen. De arts, Tjeerd van Rees Vellinga, nam echt de tijd voor me en hij vertelde me dat er een grote kans was dat mijn klachten met 75 procent verminderd zouden zijn na de behandeling. Dat kon ik me nauwelijks voorstellen. Ik was behoorlijk sceptisch voor ik startte met de behandeling. Zuurstof inademen. Het klinkt zo eenvoudig. Wat zou dat nu kunnen betekenen voor mijn gezondheid?, vroeg ik me af. Toch besloot ik om ervoor te gaan."


Hoe werkt zuurstoftherapie?


Ze kreeg de hyperbare zuurstoftherapie in het Hyperbaar Centrum in het ADRZ in Goes. De behandeling bestond uit veertig sessies waarbij ze via een masker honderd procent zuurstof inademde bij een druk die hoger is dan de normale omgevingsdruk. Hierdoor wordt er twaalf keer meer zuurstof in het lichaam opgenomen dan normaal en dat zorgt ervoor dat de weefsels die een tekort hebben aan zuurstof, tijdens deze behandeling beter van zuurstof worden voorzien. Door die verbeterde zuurstoftoevoer worden nieuwe bloedvaatjes aangemaakt, waardoor de doorbloeding verbetert, het bestraalde weefsel soepeler wordt en pijnklachten verminderen.


Resultaat:


"Aan het begin van de derde week begon ik iets te merken. Eerst durfde ik niet te geloven dat de behandeling aansloeg, maar in de vijfde week had ik echt beduidend minder pijn. De voorspelling van de arts is uitgekomen. Nu zijn mijn klachten écht 75 tot 80 procent verminderd. Ik zal nooit helemaal de oude worden, maar ik kan weer bij de bovenste keukenkastjes en ik kan zelfs weer op mijn arm liggen. Het lukt me weer om mezelf aan en uit te kleden. Het voelt alsof ik een cadeautje heb gekregen. Iedereen die dit soort klachten heeft wil ik echt op het hart drukken om zuurstoftherapie te proberen. Je wilt er toch alles uithalen om je gezondheid te bevorderen? Ik ben er heel dankbaar voor dat ik dit heb mogen ondergaan."


Meer informatie:


Op onze website vind je meer informatie over hyperbare zuurstoftherapieHeb je nog vragen of wil je een afspraak maken? Ga naar www.hyperbaarcentrum.nl
Bron: www.borstkanker.nl