Geen verhoogd risico op borstkanker voor ‘DES-dochters’.

09-07-2025 17:32

 

Auteu: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky.

 

 

 

 

 

 

 

Om miskramen te voorkomen, kregen zwangere vrouwen tussen 1947 en 1976 soms het hormoon diëthylstilbestrol (DES) voorgeschreven. Dochters in de baarmoeder, bleken hierdoor echter aan diverse risico’s te zijn blootgesteld. Zo komen vaker afwijkingen aan de geslachtsorganen voor onder deze zogenoemde DES-dochters. Ook hebben zij al vroeg een verhoogd risico op een zeldzame vorm van vaginakanker of baarmoederhalskanker. Nieuw onderzoek van het Antoni van Leeuwenhoek toont echter aan dat er géén verhoogd risico is op borstkanker. Lange tijd waren hier ook zorgen over, maar die blijken gelukkig onterecht. Dit meldt het AVL.

 

Vrouwen die tijdens hun zwangerschap het hormoon kregen, bleken later vaker borstkanker te krijgen. Hierom waren er ook zorgen over de toekomst van hun dochters. Maar tijdens eerdere DES-studies waren zij nog relatief jong en konden de extra risico’s op latere leeftijd niet worden onderzocht. Inmiddels is er dankzij langdurig onderzoek onder 12.000 DES-dochters eindelijk meer duidelijkheid over een eventueel verband tussen het hormoon en borstkanker.

 

 

Vaginakanker blijft risico:

Conclusie is dat er geen verhoogd risico is op borstkanker. Ook eierstokkanker, melanoom of andere veelvoorkomende soorten kanker komen niet vaker voor onder DES-dochters. Vaginakanker daarentegen wel, ook bij vrouwen die  50 jaar of ouder zijn. Desondanks blijft deze vorm van kanker ook onder deze  groep vrouwen zeldzaam. “Onder duizend DES-dochters van 50 jaar zal naar verwachting niet meer dan 1 vrouw vóór het 65e jaar deze diagnose krijgen”, aldus onderzoeker Naomi Boekel.

 

 

 

Bron: www.nationalezorggids.nl